Нервни жители на китайския пандемичен епицентър Ухан се наредиха по опашки в целия град, за да бъдат тествани за коронавирус, след като нов клъстер от случаи предизвика масирана кампания за скрининг, съобщава АФП.

Опашки със социално дистанцирани хора се образуваха на площадки за импровизирани тестове, поставени под палатки на паркинги, в паркове и жилищни общности в 11-милионния град. 

"Това е нещо хубаво. Това е начин да бъдете отговорни към другите и към себе си", заяви 40-годишен мъж след тест.

Той вече е тестван 10 дни преди това, но предвид историята на Ухан като първоизточник на вируса и най-тежко засегнатия град в Китай, той приветства малко допълнителна застраховка. "Ако вие имахте възможност, нямаше ли да го направили отново?"

Карантината бе изцяло отменена едва в началото на април и животът започна да се завръща към нормалния си ритъм. Но това не продължи дълго, след като през почивните дни в Ухан се появиха няколко нови местни инфекции след повече от месец, в който нямаше установени нови случаи.

Страхувайки се от преживяното преди това и кошмара от вируса, властите започнаха да провеждат тестове върху цялото население на града.

Мъже, жени, деца и възрастни хора застават пред медицински работници в бели защитни костюми от главата до петите и пластмасови щитове за лице, които записват личните им данни, преди бързо да вземат проба с тампон от гърлото.

Китай блокира 4-милионен град след установено огнище от 21 заразени

Китай блокира 4-милионен град след установено огнище от 21 заразени

Затварят всички кина, закрити фитнес зали, кафенета и други затворени места

"Знам, че този план, градът да направи мащабно тестване служи като основна предпазна мярка. Не планирах да се тествам", коментира жена. "Но мерките за безопасност са лоши. (Хората) са твърде близо и тестващият обработва много проби от хора, но не го видях да си мие ръцете."

Китай до голяма степен постави вируса под контрол, но неотдавна бе на ръба на потенциална втора вълна от инфекции, тъй като премахна блокирането и ограниченията в цялата страна.

Освен шестте нови случая на Ухан, вирусни клъстери се появиха през последните седмици в североизточните провинции Дзилин и Хейлундзян, които граничат с Русия.

След като вирусът порази други страни, Китай забрани на повечето чужденци да влизат в страната.

Въпреки затрудненията, жителите на Ухан направиха всичко възможно да възобновят живота си.

Десетки хора танцуваха на китайска народна музика по крайбрежна алея край река Яндзъ в сряда вечер, като се отърсиха от опасенията за нова вълна.

Двойки, носещи маски, се разхождаха под улични лампи, докато завиват под мост, който е осветен с огромни китайски герои, които призовават: "Продължавай Ухан".

"Много се радвам (да танцувам навън)", коментира Чиу Джумей, 53-годишна сервитьорка. "Атмосферата не беше същата, когато бях вкъщи и танцувах сама. Не беше забавно", добави тя. "Така е много по-добре."

Китай тества всички 11 милиона жители на Ухан

Китай тества всички 11 милиона жители на Ухан

В рамките на 10 дни