Екипажът на гръцкият кораб "Тутор", който беше повреден при атака от йеменските хуси в Червено море, трябва да бъде спасен в рамките на деня, съобщиха филипинските власти в петък. Един моряк от екипажа все още е в неизвестност, предава Ройтерс.

Атаката, извършена в близост до йеменското пристанище Ходейда в сряда, причини тежко наводнение и повреди машинното отделение на кораба, плаващ под флага на Либерия. Вследствие на това, корабът, превозващ въглища, остана без възможност за маневриране и започна да се пълни с вода, нуждаейки се от незабавна помощ.

Хусите, които са съюзници на Иран, поеха отговорност за атаката с ракети и дронове срещу Tutor. Те многократно са извършвали подобни удари срещу кораби в Червено море, пролива Баб ал-Мандеб и Аденския залив от ноември насам, като заявяват, че действат в солидарност с палестинците в Газа.

Министърът на трудовите мигранти на Филипините Ханс Какдак съобщи на пресконференция в Манила, че 22-ма от членовете на екипажа са филипинци.

"Очакваме спасителната операция да се осъществи в рамките на деня," каза той, като добави, че не може да разкрие повече информация поради съображения за сигурност. Изчезналият член на екипажа се предполага, че е блокиран в машинното отделение. Останалите членове на екипажа са "в безопасност и са здрави " и разполагат с достатъчно хранителни запаси, според капитана на кораба.

"Все още се опитваме да установим местоположението на липсващия моряк. Молим се да го намерим," каза Какдак.

Компанията-мениджър на кораба, базираната в Атина Evalend Shipping, все още не е отговорила на запитванията на Ройтерс за коментар.

Източник съобщи, че американски и френски кораби ще се опитат да евакуират екипажа, който след това ще бъде прехвърлен в Бахрейн, а усилията за спасителна операция на кораба ще продължат.

САЩ унищожиха патрулни лодки и дронове на хусите

САЩ унищожиха патрулни лодки и дронове на хусите

Отговор на вчерашните атаки по търговски кораби