В Молдова започнаха предсрочните парламентарни избори, съобщи БиБиСи.

Гласоподавателите трябва да изразят подкрепата си за управляващите комунисти или за либералната опозиция. Регистрираните избиратели са над 2,6 милиона.

Изборите бяха насрочени, след като състоялият се преди четири месеца парламентарен вот доведе до избухването на масови протести от страна на опозицията, която оспори резултатите.

В изборите участват десет политически партии. В цялата страна са отворени общо 2000 избирателни секции.

На днешните избори бариерата за влизане в парламента бе намалена от 6 на 5%от гласовете. Изборните секции ще затворят врати в 21 часа местно време.

БиБиСи коментира, че последните социологически проучвания показват сериозен спад в обществената подкрепа за комунистическата партия. Три опозиционни партии се надяват да влязат в парламента - Либералната партия, Либерално-демократическата партии и алианс "Наша Молдова".

Те вече заявиха, че са готови да влязат в коалиция, ако успеят да спечелят достатъчно места. Тези формация изразиха готовност и да работят с комунистическата партия, ако изборите този път преминат по честен, демократичен и прозрачен начин, допълва БиБиСи.