Евакуацията на 300 български граждани, изразили желание да напуснат Ливан заради ескалацията на напрежението в Близкия изток, се очаква да започне днес.

Говорителят на Външно министерство Димитър Цанчев обясни, че засега остават двата варианта за евакуация - по море или по суша по. Водещо е съображението за обезпечаване на сигурността на евакуиращите се, допълни Цанчев, цитиран от Дарик радио.

Ние имаме доста засилена координация с Франция с оглед на включването на нашата група граждани към тяхната, каза още говорителят на Външно. Засега повечето българи искат да напуснат Ливан и нямат много голям избор къде да бъдат евакуирани. Ако бъдат изпратени в Дамаск, тези които искат да се върнат в България, ще имат тази възможност. Ако бъде извършена евакуация по море през Кипър, отново ще могат да се приберат в страната ни.

Цанчев съобщи, че посолството няма да бъде евакуирано. Мерки за сигурността на мисията се взимат още от първия момент, в който започна ескалацията на напрежението, добави той.

20 служители в американското посолство в Бейрут бяха евакуирани снощи от Ливан в Кипър. Русия също подготвя евакуирането на своите граждани, които се намират в Ливан. Днес самолет Ил-62 ще отлети от Москва за йорданската столица Аман, откъдето е планирано извеждането на 74 души.

Франция взима извънредни мерки за евакуирането на гражданите си от Ливан. Днес започват първите операции по извеждането им.