Новата Европейска комисия, под председателството на Урсула фон дер Лайен, започва мандата си днес.

След най-продължителните досега преговори по състава на комисията, встъпването в длъжност на първата в историята жена на председателския пост е факт. Тя и 26-имата еврокомисари бяха подкрепени от трите големи партии в Европейския парламент - Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и "Обнови Европа".

Ново начало за Европа обеща Урсула фон дер Лайен пред ЕП

Ново начало за Европа обеща Урсула фон дер Лайен пред ЕП

Тя отправи призива по време на реч пред Европейския парламент преди да бъде гласуван новият състав на Комисията

Мандатът на новата Европейска комисия ще продължи до 31 октомври 2024 г. През седмицата съставът й беше одобрен последователно от ЕП и Съвета на общността.

В Европарламента Фон дер Лайен произнесе благодарности за доверието на всички 24 езика в ЕС. Тя благодари първо на български език.

Европарламентът одобри новата Комисия на Фон дер Лайен
Обновена

Европарламентът одобри новата Комисия на Фон дер Лайен

Комисията е утвърдена от 461 евродепутати

"Трябва да покажем на нашите партньори в ООН, че могат да разчитат на нас като борец за мултилатерализма", подчерта Фон дер Лайен пред евродепутатите.

"Ние можем да оформим по-добър глобален ред. Това е призванието на Европа и това, което европейските граждани искат... Ние ще инвестираме в съюзи и коалиции за прокарване на нашите ценности." - увери тя.

"Това е нестабилен свят, където твърде много сили говорят само на езика на конфронтацията и унилатерализма, но също е свят, където милиони хора излизат по улиците, за да протестират срещу корупцията и с искане за демократична промяна", подчерта председателката на ЕК.

Като приоритет на новата Комисия тя определи борбата с климатичните промени. По думите й, те са екзистенциално предизвикателство.

Върховен представител на Европейския съюз за външната политика е Жосеп Борел, който също е един от заместник-председателите на Европейската комисия.

Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за "Иновации, изследвания, култура, образование и младеж".

Останалите членове на Комисията са: Тиери Бретон (Франция), Хелен Дали (Малта), Валдис Домбровскис (Латвия), Елиса Ферейра (Португалия), Паоло Джемтилиони (Италия), Йоханес Хан (Австрия), Фил Хоган (Ирландия), Илва Йохансон (Швеция), Вера Йоурова (Чешка република), Стела Кириакидис (Кипър), Инес Ленарчич (Словения), Дидие Рейндерс (Белгия), Маргаритис Схинас (Гърция), Николас Шмит (Люксембург), Марош Шефчович (Словакия), Кадри Симсон (Естония), Виргиниус Синкевичиус (Литва), Дубравка Шуика (Хърватска), Франс Тимерманс (Холандия), Юта Уприлайнен (Финландия), Адина Валеан (Румъния), Оливър Вархили (Унгария), Маргрете Вестагер (Дания), Януш Войчиечовски (Полша).