Държавният департамент на САЩ отмени награда за финландска журналистка, която е информирала за дезинформацията на Русия, след като е забелязал нейните публикации в социалните мрежи, критикуващи президента Доналд Тръмп, съобщава "Франс прес".

Генералният инспектор на Държавния департамент е установил, че държавният секретар Майк Помпео се е съгласил да даде наградата "Международни жени със смелост", която е трябвало да бъде връчена през март 2019 г., на журналистката Джесика Аро по повод Международния ден на жената.

Посолството на САЩ в Хелзинки я е номинирало, посочвайки нейната работа, разкриваща "кампании за дезинформация, поддържани от руската пропагандна машина в социалните мрежи", за които тя получава смъртни заплахи.

След като е била уведомена за наградата, но преди церемонията, Държавният департамент "открива публикации на г-жа Аро в социалните мрежи, които са критични към президента", се казва в доклада на генералния инспектор.

В този момент Държавният департамент "реши да отмени наградата на г-жа Аро".

Генералният инспектор не е установил никакви законови нарушения, като каза, че изборът на получателите на наградата е изцяло по преценка на Държавния департамент.

Но в доклада се казва, че Държавният департамент некоректно е отрекъл пред репортери и Конгреса, че нейните публикации в социалните мрежи са проблемът, като лъжливо твърди, че е била по погрешка информирана, че е получила наградата.

Робърт Менендес, един от няколкото сенатори от Демократическата партия, поискали разследването, заяви, че Помпео "е трябвало да почете смел журналист, готов да се изправи срещу пропагандата на Кремъл".

"Вместо това неговият департамент се опита да задуши несъгласието, за да избегне разстройването на президент, който ден след ден се опитва да вади страници от книгата за игра на Путин", изтъкна Менендес, най-високопоставеният демократ в комисията по външни отношения към Сената.

"Държавният департамент дължи на г-жа Аро извинение", настоя той.

Сред публикациите, посочени в доклада, Аро е препубликувала новинарска статия за заплахи към журналисти от американското издание "Бостън Глоуб" и е отбелязала как Тръмп често заклеймява "фалшивите новини".

В друга публикация в "Туитър" тя е казала, че "руската фабрика за тролове" е организирала протести в подкрепа на Тръмп, докато той е бил на посещение в Хелзинки, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, и пише одобрително за протести срещу двамата държавни глави.

След срещата между двамата през 2018 г. Тръмп се сблъска с масова критика за това, че прие отричанията на Путин, в противоречие с американските специални служби, че Русия не се е намесила в изборите през 2016 г. в САЩ.