Пакистанският президент обеща да предприеме сериозни мерки срещу всякакви елементи в страната му, замесени в терористичните атаки миналата седмица в Мумбай.

Асиф Али Зардари се закле по време на срещата с главният американски секретар Кондолиза Райс, съобщава BBC.

Райс пристигна в Пакистан на непланирано посещение, за да намали напрежението между Исламабад и Ню делхи след атентатите в Мумбай.

След срещата Райс заяви, че намира пакистанското ръководство „фокусирано" и „ангажирано" по въпроса.

Преди полета си за Исламабад, Райс обясни целта на пътуването си пред журналисти, цитирана от АФП. Според нея пакистанското правителство трябва да даде „ясен отговор" на Ню Делхи.

Държавният секретар на САЩ определи проведените разговори с премиера на страната и главнокомандващия на пакистанската армия като „доста задоволителни".

Тя заяви, че Пакистан ще разследва всякакви връзки с атентатите в Мумбай, „защото пакистанското правителство не иска по никакъв начин да бъде свързвано с терористичните елементи и наистина се бори да ги изкорени, където ги открие.

Райс пристигна от Индия, след като външният министър Пранаб Мукереджи каза, че Индия обмисля да прекрати мирния процес с Пакистан след атентатите в Мумбай.

САЩ се опасява от военен конфликт между Индия и Пакистан. Тогава ще бъдат изтеглени пакистанските военни части от западната граница на страната с Афганистан - ключова позиция, на която са концентрирани американски военнослужещи.