Днес вечерта в германското посолство във Виена ще заседава контактната група за Косово, включваща дипломати от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия и Русия.

Това е първата среща на групата, след като под натиска на Русия беше отхвърлен проектът за резолюция, базиран на плана на Марти Ахтисаари, който предвиждаше независимост за Косово.

Снощи сръбският парламент прие специална резолоюция, с която провъзгласи Косово за част от територията на Сърбия с максимално широка автономия, припомня ИТАР-ТАСС. Резолюцията предвижда правото на самоопределение на косовското население да се гарантира и контролира от международната общност.

Според руския министър на външните работи Сергей Лавров, предложенията, по които ще дискутират днес членовете на контактната група няма да се опират на план на Ахтисаари, съобщи агенция „Новости". Според него бъдещите решения трябва да са приемливи и за Белград, и за Прищина.

По думите му „ще бъдат отчетени позициите на двете страни".

Според представителите на западните страни обаче бъдещите предложения също трябва да са базирани на плана на Ахтисаари.

Бъдещата посока на разговорите в контактната група снощи е била обсъдена в телефонен разговор между Ангела Меркел и Владимир Путин.