Разследващите военни престъпления към ООН обявиха, че засилените въздушни удари на международната коалиция, подкрепящата офанзивата на подкрепяните от САЩ сили срещу град Ракка, който е крепостта на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, са причинили "зашеметяваща загуба на цивилни животи", съобщава "Ройтерс".

Сирийските демократични сили (СДС), групировка от кюрдски и арабски милиции, подкрепяна от оглавяваната от САЩ коалиция, започнаха да атакуват Ракка преди седмица с цел да прогонят терористите. СДС, подкрепяни от тежки въздушни удари на коалицията, завзеха територии западно, източно и северно от града.

Пауло Пинейро, който е председател на разследващата комисия на ООН, също така е заявил пред Съвета по правата на човека, че 10 споразумения между сирийското правителство и въоръжените групировки за евакуация на бойци и цивилни от обсадените райони, включително източните части на Алепо, "в някои случаи представляват военни престъпления", след като цивилни хора не са имали "никакъв избор".