Адвокатите на бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, обвинен в САЩ за опит за изнасилване, обявиха че планират да проведат собствено разследване, предаде РИА Новости.

Адвокатите му посочиха, че целят да го представят „по справедлив начин" пред Темида, като тезата им е, че тогавашният шеф на МВФ и камериерката от нюйоркския хотел „Софител" са правили секс без тя да се е съпротивлявала.

Уилям Тейлър и Бенджамин Брафман обясниха, че съдебните системи на САЩ и Франция се различават, като в родната страна на Строс-Кан съществува т.нар съдебен следовател, който провежда свое разследване и след това предава резултатите от него на двете страни, докато зад океана обвинители и защита трябва сами да свършат това.

На 7 юни адвокатите поискаха материалите по делото, сред които документи, ДНК, кръвни и биологични проби, аудиозаписи, фото- и видеоматериали. Списъкът има общо 31 точки. Освен това защитата е поискала и списък на свидетелите на обвинението.

Доминик Строс-Кан беше принуден да подаде оставка от поста си в МВФ, а освен това го грозят от 5 до 25 затвор, ако бъде признат за виновен. Той беше пуснат под домашен арест срещу гаранция от 1 млн. долара.

Следващите изслушвания по делото „Строс-Кан" са насрочени за 18 юли.