Сръбският президент Александър Вучич държи в здрава хватка медиите в страната. А пропагандната машина редовно бълва информации за предполагаеми атентати срещу него, констатира Дойче веле. Защо го правят?

"Това ли е краят на Вучич?" попита преди време от заглавната си страница булевардният белградски вестник "Informer". Под въпроса бе поместен фотомонтаж на най-силния човек в Сърбия Александър Вучич с примка на врата. Цялата опозиция заговорничела срещу него, дните му били преброени, пишеше изданието и призоваваше народа да се вдигне, защото гангстери искали да откраднат властта и да съсипят Сърбия.

Неговият главен редактор Драган Вучичевич и сръбският президент Вучич са в приятелски отношения от дълги години и не крият това. Въпреки че бившият националистически "ястреб" Вучич и неговата всесилна Сръбска прогресивна партия следват, по неговите думи, проевропейския дневен ред, "Informer" стои на проруски позиции. С изданието си, и в безброй телевизионни прояви, Вучичевич е нещо като неофициален рупор на Вучич.

ЦРУ, омразните косовари, хърватите, олигарсите...

Вучич управлява Сърбия от шест години. Той елиминира и разедини политическата опозиция - включително с помощта на медиите. С изключение на един телевизионен канал и няколко малотиражни седмичника, медийният мейнстрийм отрупва с ласкателства своя президент - или го хвали, или клейми критиците му. Ако обаче се върнем към водещата публикация в "Informer", тя беше нещо качествено ново: от нея насам Вучич вече е представян не само като като всесилен, непогрешим и много популярен сред народа, но и като много застрашен политик. Опозицията и чуждестранни сили искали да го убият, гласят внушенията. И то въпреки че сръбският президент правел всичко за народа, казват неговите медийни приятели.

"Може да изглежда комично, жалко и булевардно, но в действителност това е сериозно обмислена политическа и медийна стратегия", посочва журналистката Тамара Скроца, която е дългогодишен член на Сръбския медиен съвет. "Поне веднъж седмично ни сервират темата за предполагаем атентат срещу президента", казва тя.

Като един Давид срещу Голиат

Въображаемите планове за атентати с времето стават все по-заплетени, а списъкът на мнимите заговорници - все по-дълъг: ту били западните тайни служби ЦРУ и MI 6, ту сръбските олигарси или престъпници. Сред подбудителите имало посланици на страните от ЕС или на САЩ, но също така не било изключено те да са омразните косовски албанци или хърватите. Даже и така обичаната от народа православна "Матушка Русия" не е пощадена: тя също е сочена като люпилня на антисръбски заговори.

Само дето не става много ясно защо Вучич, който е доста самоуверен и винаги говори поучително, ще e някой, когото всеки по всяко време може да убие. "Това го поставя в библейски контекст: той се представя като Давид в битката с Голиат", смята социологът Йово Бакич от Белградския факултет по философия. "Вучич бива представян като обективно по-слабия, но пък за сметка на това той е толкова смел, че може да победи заговорническите сили", посочва социологът.

Отношението на Вучич и преданите му медии към истината е измеримо. Независимият портал "Istinomer" оценява изявленията на Вучич през първата година на президентския му мандат като неверни - 90% от тях. Това са в повечето случаи изявления за броя на разкритите нови работни места и икономическия растеж, които лесно могат да се проверят. Порталът fakenews.rs отбелязва 362 лъжи на "Informer" през последната година - само на заглавните му страници.

Мелодрама без край

В официален Брюксел междувременно знаят какво е положението с медиите в Сърбия. Липсващата свобода на словото е постоянна тема в докладите на ЕС за постигнатия напредък. Други неизменно присъстващи теми са контролираното правосъдие и разпределянето на обществени поръчки и работни места от партията. Само че докато критиките си остават твърде дипломатични, Вучич се радва на добър прием в Брюксел, Берлин и другаде.

Според социолога Бакич, това има връзка с проблема за Косово. Бившата сръбска провинция все още не е член на ООН, защото Русия и Китай блокират тази стъпка - точно според желанието на Сърбия. И Вучич може да отвори пътя за решаването на косовския въпрос, стига ЕС да продължи да го подкрепя въпреки автократичния му стил на управление, смятат в Белград. Тази година е решаваща преди Белград и Прищина да подпишат договора за нормализиране на отношенията.