С все по-абсурдни твърдения Руди Джулиани, личен адвокат на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк, се опитва да докаже, че изборите в САЩ са били манипулирани, посочва Дойче веле. Защо участва в мръсната игра на Тръмп?

Адвокатите на Доналд Тръмп затъват все по-надълбоко в конспиративни теории и абсурдни изказвания. Те твърдят например, че демократите били манипулирали президентските избори в САЩ с помощта на комунисти от Венецуела. И неизменно повтарят многократно опроверганите вече слухове, че софтуерът, използван за преброяването на гласовете, бил превърнал гласове, дадени за Тръмп, в гласове за противника му Байдън.

Защо Джулиани се прави на клоун?

Особено активна роля в това отношение играе Рудолф Джулиани, бившият кмет на Ню Йорк, наричан от всички Руди. Макар подадените обжалвания да се увенчаха в петък с неуспех пред още три съдилища - тези в Джорджия, Пенсилвания и Аризона - дългогодишният адвокат на Доналд Тръмп и негов довереник Джулиани обяви, че ще подава нови жалби. Общият брой на отрицателните решения на различни съдебни инстанции вече надхвърля 30, обобщава германското онлайн-издание "Тагесшпигел" и подчертава, че дотук Тръмп е постигнал само един малък успех в това отношение.

Макар че липсват доказателства за обвиненията във фалшификации, на пресконференция във Вашингтон, състояла се вчера (19 ноември), Джулиани невъзмутимо заяви: "Не можем да допуснем тези мошеници да откраднат избора на американците. А те избраха Тръмп".

Джулиани обвини присъстващите в залата репортери в "патологична омраза" срещу Тръмп и обвини медиите, че изпадали в истерия, когато информирали за президента. На същата пресконференция Джулиани така силно се разгорещи и изпоти, че по лицето му се стичаха тъмни вадички от боядисаната му коса. Една журналистка от консервативната телевизия Фокс Нюз обобщи събитието като "цветна пресконференция" и подчерта, че "твърде много от казаното от Джулиани изобщо не отговаря на истината".

Защо човекът, който едно време се прояви като истински герой, сега се държи като клоун, пита в тази връзка списание "Шпигел". Защо участва в тази мръсна игра, макар че почти всички в света вече разбраха, че Джо Байдън е спечелил изборите, а Тръмп ги е загубил?Списанието дава следният отговор: "Вероятно това се дължи на умението му да отрича реалността - очевидно именно това цени Доналд Тръмп у своя адвокат". Само Джо Байдън спечели изборите . И в това няма никакво съмнение.

И Джулиани, и Тръмп - някой ден в затвора?

Стратегията на президента е проста: той залага на мита, че безскрупулните му врагове от Демократическата партия са му откраднали победата. "И какво от това, че тази теория няма нищо общо с реалността! Важното е да има достатъчен брой американски граждани, които да ѝ повярват", коментира "Шпигел" и посочва данни, според които почти 70% от републиканските избиратели междувременно започват да се опасяват, че изборите може би все пак са били манипулирани.

За личния адвокат на Тръмп - Руди Джулиани - сегашната ситуация е възможност отново да се покаже на голямата политическа сцена. При това неговата лоялност към Тръмп е и добре платена. За адвокатските си услуги в полза на президентския екип щял да поиска хонорар от 20 000 долара на ден. Освен това бившият кмет на Ню Йорк и бездруго няма какво да губи. Също както Тръмп, така и самият Джулиани е застрашен от опасността да попадне в затвора. Вече от много месеци насам прокуратурата в Ню Йорк е по петите му.