От Националното разузнаване на САЩ са убедени, че Русия е повлияла на американските избори. Само че Тръмп нарича тези твърдения "глупости". Така той дискредитира американските тайни служби, посочва наблюдателят от "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Клаус-Дитер Франкенбергер, цитиран от Дойче веле.

Вероятно подобно нещо се случва за първи път: директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър потвърди в изказване пред Конгреса на САЩ, че зад хакерските атаки срещу Демократическата партия - а и не само срещу нея - стояла дългата ръка на Москва, направлявана от най-високите етажи на властта, разбирай: Владимир Путин. Въпреки това човекът, комуто предстои след броени дни да влезе официално в Белия дом като следващия президент на САЩ, нарича тези твърдения "глупости".

Защо Тръмп отрича?

Така Доналд Тръмп дискредитира американските тайни служби - и то във времена на огромни заплахи, свързани със сигурността. Само че новоизбраният американски президент трябва да разбере, че скептицизмът и охулването са две различни неща.

Скептицизмът е позволен, дори необходим - както се видя и при войната в Ирак. Да охулваш и отричаш сляпо обаче е нещо съвсем различно - това подкопава доверието и дава козове на противниците. Да, разбираемо е, че Тръмп не иска да приеме факта, че Русия се е намесила в предизборната кампания в САЩ - във вреда на неговата опонентка Хилари Клинтън. Защото от това би пострадала неговата легитимност, а и възхищението му от Путин би придобило различно значение.

"Крайно време е да пораснете. Вече сте президент" - така сегашният вицепрезидент Джо Байдън се обърна задочно към Доналд Тръмп. Трябва да признаем, че е прав.