Бунтовници от етническите малцинства в Мианмар извършиха нови атаки срещу постове за сигурност в северозападната част на страната днес. Това стана ясно от твърдения на жителите и бунтовниците там, съобщава "Ройтерс". Битки започнаха на нов фронт срещу военното правителство, което сега е изправено пред най-голямото си изпитание след преврата през 2021 г.

Армията на Аракан (AA) е групировка, която се бори за по-голяма автономия в щата Ракхайн. Тя завзе постове в районите Ратхедаунг и Минбия. Битките продължават на други места в щата, заяви говорителят на AA Кхин Тху Кха. "Превзехме някои постове и боевете продължават на други места. Арестувахме и някои служители", твърди той.

Жител на Ратхедаунг разказа, че преди зазоряване днес се е чула стрелба, последвана от часове на артилерийска бомбардировка, като военните са били забелязани да блокират входовете в района и да укрепват административните сгради.

По темата няма коментари от страна на военното правителство.

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

До момента има няколко съобщения за убити китайски граждани при сблъсъците в района.

Размириците са пореден удар за хунта. Въоръжената съпротива срещу нейното управление нараства по мащаб и сила, поради неудобрението срещу преврата и последвалите репресии, които прекратиха демократичните реформи в страната. Миналата седмица президентът на Мианмар, който бе назначен от военните, заяви, че страната е изложена на риск от разпадане поради неефективните отговори срещу бунта. Генералите твърдят, че се бият с "терористи".

АА е една от няколкото групировки на етнически малцинства, които се обединиха в офанзива срещу хунтата. Тя започна на 27 октомври в щата Шан на североизток, като за момента са превзети множество градове и повече от 100 военни поста близо до границата с Китай. Нападения срещу градски центрове са извършени и в района Сагаинг в централен Мианмар, на запад от щата Шан. В събота, по време на боеве в съседния щат Каях се разби изтребител. Бунтовниците твърдят, че са го свалили, но според военните е имало техническа повреда.

Ричард Хорси, старши съветник на Мианмар, заяви, че военните може да срещнат затруднения, понеже бунтовниците атакуват множество области. "Ако битката продължи, това ще отвори значителен нов фронт за режима, който вече е пренапрегнат", каза той. "Ще бъде трудно за режима да съсредоточи усилията си на всички фронтове."

Китай призовава Мианмар да поддържа стабилността по общата им граница

Китай призовава Мианмар да поддържа стабилността по общата им граница

Китайски гражданин е бил убит и няколко други са били ранени в събота, след като снаряд от Мианмар е ударил китайската страна на границата