Десетки хиляди хора излязоха на улиците на Мианмар в неделя за девети пореден ден на протести срещу военния преврат. Те се събраха за втори пореден ден пред американското посолство в Янгон, за да поискат подкрепа от Вашингтон на санкции вследствие на грабването на военната мощ.

Междувременно страхът от военни репресии нараства, тъй като редица танкове са били забелязани да влизат в града, каза очевидец пред dpa и добави, че "хората се страхуват". Изображения на пристигащите танкове се появиха онлайн, като вестник The Irrawaddy съобщава, че интернет трябва да бъде блокиран за една нощ по военни инструкции. Военните вече спряха достъпа до социалните мрежи.

Мианмар започна по-рано тази седмица освобождаването на десетки хиляди затворници в петък след обявяването на амнистия. Това е първото подобно освобождаване от новата военна хунта. Националният административен съвет (NAC), председателстван от лидера на преврата и военния началник на страната генерал-министър Мин Аун Хлайнг, обяви, че амнистията на 23 314 затворници е удължена по хуманитарни причини като жест в чест на 71-ия ден на Съюза в страната.

Полицията в Мианмар използва водни оръдия, гумени и бойни патрони по протестиращите

Полицията в Мианмар използва водни оръдия, гумени и бойни патрони по протестиращите

Една жена е в критично състояние

Сред освободените са и 55-ма чужденци. Не беше ясно обаче колко политически затворници ще бъдат освободени по амнистията. Той добави, че доживотният затвор ще бъде намален до 40-годишен затвор, срокът на затвора над 40 години ще бъде намален до 40 години, а 40-годишният затвор и по-кратките присъди ще бъдат намалени с четвърт. Това беше първата амнистия от военната хунта, която свали гражданското правителство, водено от Аун Сан Су Чжи в безкръвен преврат на 1 февруари.

Хунтата обаче арестува стотици държавни служители, дисиденти и държавни служители, които започнаха ненасилствена антипревратна стачка. Стотици жители на община в Янгон се събраха близо до полицейския участък късно в четвъртък, настоявайки за освобождаването на поет, участващ активно в протеста срещу преврата, който беше отвлечен от полицията.

САЩ, които се върнаха в съвета тази седмица, са сред наблюдателите, които подкрепиха искането за свикване на сесията. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че е одобрил изпълнителна заповед, която проправя пътя за нови санкции на САЩ срещу лидера на преврата Мин Аунг Хлайнг и неговите колеги генерали за поглъщането.

Военните извършиха държавен преврат през миналата седмица. Това сложи край на 10-годишния период на демократично обновяване на страната. В Мианмар през последните няколко дни не стихват масовите протести срещу узурпаторите на властта. Полицията използва срещу тях сълзотворен газ, гумени и дори бойни куршуми.

Мианмар, (до 1989 г. страната е наричана Бирма) се намира периодично под контрола на военните. Премиерът Аун Сан Су Чжи, лидер на опозицията срещу военния режим в продължение на 20 години, през по-голяма част от времето е под домашен арест, след като се връща в страната от изгнаничество през 1989 година. През 1990 г. печели решително изборите, но те са обявени за невалидни от военните, които отказват да предадат властта. Аун Сан Су Чжи е носителка на Нобелова награда за мир за 1991 г.

Мианмар залят от най-големите протести от Шафрановата революция

Мианмар залят от най-големите протести от Шафрановата революция

Десетки хиляди излязоха на протести в Мианмар