Мианмар започна освобождаването на десетки хиляди затворници в петък след обявяването на амнистия. Това е първото подобно освобождаване от новата военна хунта. Националният административен съвет (NAC), председателстван от лидера на преврата и военния началник на страната генерал-министър Мин Аун Хлайнг, обяви, че амнистията на 23 314 затворници е удължена по хуманитарни причини като жест в чест на 71-ия ден на Съюза в страната.

Сред освободените са и 55-ма чужденци. Не беше ясно обаче колко политически затворници ще бъдат освободени по амнистията. Той добави, че доживотният затвор ще бъде намален до 40-годишен затвор, срокът на затвора над 40 години ще бъде намален до 40 години, а 40-годишният затвор и по-кратките присъди ще бъдат намалени с четвърт. Това беше първата амнистия от военната хунта, която свали гражданското правителство, водено от Аун Сан Су Чжи в безкръвен преврат на 1 февруари.

Хунтата обаче арестува стотици държавни служители, дисиденти и държавни служители, които започнаха ненасилствена антипревратна стачка. Стотици жители на община в Янгон се събраха близо до полицейския участък късно в четвъртък, настоявайки за освобождаването на поет, участващ активно в протеста срещу преврата, който беше отвлечен от полицията.

Байдън въведе санции срещу извършителите на преврата в Мианмар

Байдън въведе санции срещу извършителите на преврата в Мианмар

Запорирани са авоари...

Припомняме, че вчера стана ясно, че проекторезолюция за Мианмар беше официално представена от Великобритания и Европейския съюз в четвъртък. Това се случва ден, преди Съветът на ООН за правата на човека да проведе специална сесия относно кризата, предизвикана от военния преврат на 1 февруари.

Документът набира подкрепа. Досега 22 от 47-те държави-членки на форума са подкрепили текста, според британската мисия към ООН в Женева. Китай и Русия - които са тясно свързани с военните на Мианмар - лобираха за смекчаване на езика, казаха дипломати. Вносителите се надяват, че текстът може да бъде приет единодушно, за да изпрати силен сигнал, но може да се стигне до гласуване, добавиха те.

САЩ, които се върнаха в съвета тази седмица, са сред наблюдателите, които подкрепиха искането за свикване на сесията. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че е одобрил изпълнителна заповед, която проправя пътя за нови санкции на САЩ срещу лидера на преврата Мин Аунг Хлайнг и неговите колеги генерали за поглъщането.

Припомняме, че военните извършиха държавен преврат през миналата седмица. Това сложи край на 10-годишния период на демократично обновяване на страната. В Мианмар през последните няколко дни не стихват масовите протести срещу узурпаторите на властта. Полицията използва срещу тях сълзотворен газ, гумени и дори бойни куршуми.

Мианмар, (до 1989 г. страната е наричана Бирма) се намира периодично под контрола на военните. Премиерът Аун Сан Су Чжи, лидер на опозицията срещу военния режим в продължение на 20 години, през по-голяма част от времето е под домашен арест, след като се връща в страната от изгнаничество през 1989 година. През 1990 г. печели решително изборите, но те са обявени за невалидни от военните, които отказват да предадат властта. Аун Сан Су Чжи е носителка на Нобелова награда за мир за 1991 г.

Протестите в Мианмар продължават въпреки забраните на хунтата

Протестите в Мианмар продължават въпреки забраните на хунтата

Аун Сан су Чжи е под домашен арест след преврата