Зелената партия на Германия подкрепи плана на министъра на икономиката Роберт Хабек за удължаване на живота на две атомни електроцентрали въпреки острите разногласия в партията.

По време на заседание в петък вечерта в Бон конгресът на партията отхвърли предложение за блокиране на удължаването, припомня "Политико".

Но Зелените, които отдавна се противопоставят на ядрената енергетика, изключиха възможността за закупуване на ново ядрено гориво, което може да блокира по-нататъшното удължаване на срока.

Газовата криза в Германия създава ядрена дилема за управляващите Зелени

Газовата криза в Германия създава ядрена дилема за управляващите Зелени

Страната планира пълен отказ от атома до края на годината

Съпредседателят на Зелената партия Рикарда Ланг заяви, че постоянното връщане към ядрената енергия "няма да се случи при нас", съобщи DW, като добави, че възобновяемата енергия е визията на партията за Германия и "ядрената енергия не е бъдещето". Хабек предложи същото уверение, според Bild.

Планът на Германия за затваряне на трите останали реактора в условията на най-тежката енергийна криза в Европа от половин век насам е подложен на критики както в Германия, така и извън нея. Тази седмица активистката за климата Грета Тунберг постави под въпрос логиката на закриването на ядрената енергетика само за да я замени с въглища, които произвеждат парникови газове.

Спорно решение на ЕС - обявява ядрените и газовите централи за „зелени“

Спорно решение на ЕС - обявява ядрените и газовите централи за „зелени“

Ходът има както противници, така и поддръжници

Хабек предложи две от централите да останат отворени, а третата да бъде затворена по график. Но членовете на управляващата коалиция, подкрепящи ядрената енергетика, настояват и трите да останат отворени.