Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че африканската делегация по време на посещението си в Русия и Украйна е имала възможност да види кой наистина се стреми към мир.

Във вечерното си видеообръщение държавният глава каза, че посещението на африканските лидери в Русия е потвърдило липсата на алтернатива на мирната формула, предложена от Украйна.

"Всички вие видяхте какво беше посещението на делегацията от лидери и представители на африканските страни - посещение в Украйна и посещение в терористична държава", каза той.

Според Зеленски делегацията е имала възможност да види кой наистина се интересува от мира и кой наистина е "самата война". "Беше много ясно", подчерта президентът.

Той отбеляза, че всичко, което се е обсъждало в Украйна, е било за формулата на мира, защото той е обсъждал всяка точка от нея с африканската делегация.

"Всичко, което се каза в Русия, беше за войната, за това как да се унищожи още повече животът. Очевидно е: няма алтернатива на мирната формула. Добре е, че светът чува и вижда това все по-добре", добави Зеленски.

Лавров: Русия споделя подхода на африканската мирна инициатива

Лавров: Русия споделя подхода на африканската мирна инициатива

След срещата с африканските лидери в събота

Припомняме, че в събота африканските лидери се обявиха за мирни преговори Русия-Украйна.

Африканската делегация иска да насърчи Русия да започне преговори с Украйна. Това съобщи в събота в Санкт Петербург президентът на Коморските острови и председател на Африканския съюз (АС) Азали Асумани.

"Ние дойдохме да ви изслушаме и чрез вас да чуем гласа на руския народ. Бихме искали да ви насърчим да влезете в преговори с Украйна, каза той, обръщайки се към руския президент Владимир Путин. Войните винаги са имали ужасни последствия. Kолкото по-дълго продължават, толкова по-дълбоки и по-тежки са последствията им. Украинската криза засяга не само две приятелски съседни славянски страни, но и целия свят. Тя засяга африканския континент. Тя предизвика безпрецедентни проблеми в областта на хранителната и енергийната сигурност", подчерта председателят на АС.

Според него, те са поели такава мисия, защото като африканци "са свидетели на много конфликти".

Африканските лидери се обявиха за мирни преговори Русия-Украйна

Африканските лидери се обявиха за мирни преговори Русия-Украйна

Делегацията проведе среща с руския президент Путин

Руската федерация уважава позицията на Африка в полза на мирно уреждане на конфликти, по-справедлив световен ред. Това заяви в отговор руският президент.

"Искам да подчертая, че Русия уважава принципната позиция на африканските държави в полза на поддържането на глобалната и регионална стабилност и сигурност, мирното уреждане на конфликтите и формирането на по-справедлив модел на международни отношения", каза Путин.

Русия споделя принципните подходи на африканската мирна инициатива за разрешаване на кризата в Украйна, които съвпадат с предложенията на Китай. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Африканските страни подчертават, че тази инициатива не се конкурира с други. На първо място, те изтъкнаха 12 точки от позицията на КНР, която беше представена преди няколко месеца и откроиха тези части, които са близки до тях - в света няма двойни стандарти, че всички принципи на Хартата на ООН в тяхната цялост, в цялата им взаимовръзка се спазват и прилагат, че няма едностранни санкции, така че сигурността е неделима в глобален мащаб. Именно тези принципни подходи споделяме", каза Лавров пред репортери в събота.

Посещението в Украйна и Русия на африканска делегация от лидери на седем държави от континента бе едно от най-загадъчните събития през седмицата.

Президентите на Южна Африка, Сенегал, Замбия и Коморските острови, председателстващи Африканския съюз, бяха в Киев в петък, за да се срещнат със Зеленски. Те бяха придружени и от представители на по-ниско ниво от Египет, Уганда и Република Конго.

Реален мир или красиви снимки: африканските лидери между Киев и Москва

Реален мир или красиви снимки: африканските лидери между Киев и Москва

На този фон Украйна се надява да постави началото на нови отношения с Африка, осъзнавайки изоставането си