Партията на новия президент на Украйна Владимир Зеленски е фаворит да спечели предсрочните парламентарни избори в неделя, повтаряйки шокиращата му победа на президентските избори през април, която преобърна политиката в белязаната от война страна, отбелязва "Ройтерс".

Зеленски, бивш комик без никакъв политически опит, се надява, че неговата партия "Слуга на народа" може да си осигури мнозинство в парламента, възползвайки се от обществения гняв във връзка с корупцията и ниския стандарт на живот в една от най-бедните страни в Европа.

Зеленски поиска лустрация на Порошенко

Зеленски поиска лустрация на Порошенко

А висшите управляващи последните години да бъдат завинаги лишени от участие в правителството

Понастоящем 41-годишният държавен глава споделя властта с правителство и депутати, които са лоялни предимно на предшественика му Петро Порошенко.

Който и да спечели изборите, ще наследи държава в центъра на конфликта на Запада с Москва, след като Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. и ролята ѝ в сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, в който загинаха около 13 000 души през последните пет години.

Зеленски и новото му правителство също така ще трябва да проведат реформи, съгласувани с международните донори, за да си гарантира милиарди долари нови заеми и да запази икономиката стабилна.

"Слуга на народа" е кръстена на комедийния телевизионен сериал, в който Зеленски играеше скрупульозно честен учител по история, който случайно става президент, след като видео с негова тирада срещу корупцията става много популярно.

Той излъска този образ в предизборната кампания и като президент.

Владимир Зеленски пести пари от военния парад

Владимир Зеленски пести пари от военния парад

Парадът по случай Деня на независимостта няма да се проведе

В едно от първите си действия след встъпването си в длъжност, Зеленски обяви, че се премества от сградата на президентската администрация като символичен разрив със стария начин на правене на политика - точно както неговата роля като президент стори в сериала.

Ирина Бекешкина, директор на базираната в Киев Фондация "Демократични инициативи", заяви, че Зеленски представлявал "мечта" за избирателите, но не е ясно каква ще бъде реалността.

Това е мечта, "че тази партия ще дойде на власт и ще бъде напълно различна от предишната политическа върхушка. Че "Слуга на народа" наистина ще действа като слуга на народа", допълни Бекешкина.

Зеленски иска чрез Тръмп да разреши в полза на Украйна спора за "Северен поток 2"

Зеленски иска чрез Тръмп да разреши в полза на Украйна спора за "Северен поток 2"

"Това е единственият човек, който, сигурен съм, ще реши този въпрос в полза на Украйна"

Зеленски се изстреля във властта, възползвайки се от настроенията срещу политическата върхушка в Украйна, повтаряйки успеха на Доналд Тръмп в САЩ или възхода на Движение "Пет звезди" в Италия, което също беше създадено от комик (Бепе Грило).

Тези настроения изглежда все още са налице. Социологическо проучване на Международния републикански институт показа, че почти два пъти повече украински избиратели искат политическа партия, която осъществява промяна, в сравнение с партия, която осигурява стабилност.

Близо две трети от гласоподавателите също така искат партия, която представлява ново поколение политици в сравнение с 24%, които предпочитат партия с опитни лидери.

Русия не вижда разлики между Зеленски и Порошенко

Русия не вижда разлики между Зеленски и Порошенко

Зеленски се "превръщал" в своя предшественик Петро Порошенко

Корупцията в държавната администрация беше посочена като най-големият проблем, пред който е изправена Украйна, преди конфликта в Донбас или отношенията с Русия.

Извън образа му на обикновен човек, Зеленски среща критики за бизнес връзките си с един от най-влиятелните украински олигарси Игор Коломойски.

Зеленски настоява, че не е задължен на Коломойски и се опита да увери инвеститорите, че няма да му помогне да възстанови собствеността върху одържавената банка PrivatBank или да получи обезщетение - ходове, които вероятно биха довели до замразяване на помощта от донорите.

Засега повечето избиратели изглеждат готови да дадат подкрепа на Зеленски.

Проучване от юли на изследователския институт KIIS установи 37,8 процента подкрепа за партията му, което е доста повече от най-близките му опоненти, макар и да не получава мнозинство. Той все още не е номинирал предпочитания от него кандидат за министър-председател.

Проруската "Опозиционна платформа" е на второ място с 11 процента, а партията на Порошенко е на трето място.

Партията "Глас", ръководена от рок звездата Святослав Вакарчук, се разглежда като възможен коалиционен съюзник на Зеленски.

Зеленски и Вакарчук казват, че ще се придържат към спасителната програма, договорена с Международния валутен фонд (МВФ) - успокояващ сигнал за инвеститорите.

"Зеленски казва правилните неща, така че ако получи мнозинство в парламента, ще има властта да прави нещата", посочва Дейвид Нийтълспач, управител на фонда Pala Asset Management.

"Очакванията в Украйна винаги са много ниски, обикновено нищо не се променя действително. Но този път той твърди, че иска да промени нещата, той има властта да променя нещата, така че няма да има извинение, ако получи мнозинство в парламента", допълва Нийтълспач.