Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви, че възнамерява да обсъди проекта за газопровод "Северен поток 2" с американския се колега Доналд Тръмп по време на посещението си в САЩ.

"Това е единственият човек, който, сигурен съм, ще реши този въпрос в полза на Украйна", коментира Зеленски, цитиран от телевизия "112 Украина".

Същевременно украинският държавен глава добави, че нито германският канцлер Ангела Меркел, нито френският президент Еменюел Макрон нямало да се намесват активно срещу осъществяването на проекта, тъй като в противен случай местните бизнесмени щели да им окажат сериозен натиск.

Както се отбелязва, датата на посещението на Зеленски в САЩ все още не е договорена.

Тръмп обмисля санкции срещу страните в проекта "Северен поток 2"

Тръмп обмисля санкции срещу страните в проекта "Северен поток 2"

За да "защити" Германия от свръхзависимост от Русия

Миналия месец Тръмп предупреди европейските страни за възможни санкции срещу участниците в "Северен поток 2". В същото време американският държавен глава добави, че "хората имат право да правят това, което искат".

Според Тръмп в опитите да попречат на проекта САЩ "защитават" Германия от Русия. Президентът също така подчерта, че Вашингтон разполага с достатъчно втечнен природен газ, за да удовлетвори европейското търсене на въглеводороди.

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие, по дъното на Балтийско море, до бреговете на Германия. Новият газопровод се предвижда да бъде построен в близост до съществуващия "Северен поток". Завършването на проекта е планирано за края на 2019 г.

Освен САЩ и Украйна, против реализирането на проекта се обявяват Литва, Латвия, Полша, които наричат "Северен поток 2" политически мотивиран. Украйна се опасява от загубата на приходите си от транзита на руски газ, САЩ пък активно лобират в ЕС за своя втечнен природен газ. Австрия и Германия подкрепят проекта.

Литва негодува срещу незачитането в ЕС във връзка със "Северен поток 2"

Литва негодува срещу незачитането в ЕС във връзка със "Северен поток 2"

"Северен поток 2" бил пример за незачитане на основите на политиката и единството в ЕС