Министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичюс нарече проекта за руски газопровод "Северен поток 2" пример за "неуважение" към основите на европейската политика.

"Северен поток 2" провери здравината на съгласуваността на нашата (европейска, б. р.) политика. В Европейския съюз се договорихме за общи енергийни принципи, за диверсификацията на енергийните източници, така че да не зависим само от един източник. Това е доста прост принцип, който не се спазва и не се прилага. "Северен поток 2" е пример за незачитане на основите на нашата политика и единство", отговори той на въпрос на журналист как газопроводът засяга Литва и останалите страни от Прибалтика.

Тръмп обмисля санкции срещу страните в проекта "Северен поток 2"

Тръмп обмисля санкции срещу страните в проекта "Северен поток 2"

За да "защити" Германия от свръхзависимост от Русия

Той добави, че тези принципи вече са довели до спиране на проекта "Южен поток".

Министърът също така изразил мнение, че заплахата от Русия съществува, но за Литва нямало пряка заплаха, тъй като е част от НАТО и Европейския съюз.

"Въпреки това в региона се наблюдава нестабилност, а в политически речи се използват военни аргументи. Това буди безпокойство и трябва да разберем това като предизвикателство и да отговорим", заключи той.

Путин скастри САЩ за "торпилирането" на "Северен поток 2"

Путин скастри САЩ за "торпилирането" на "Северен поток 2"

Свикнали били с изключителността и всепозволеността си

Проектът "Северен поток 2" включва строителтвото на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие, по дъното на Балтийско море, до бреговете на Германия. Новият газопровод се предвижда да бъде построен в близост до съществуващия "Северен поток". Завършването на проекта е планирано за края на 2019 г.

Освен Литва, против реализирането на проекта се обявява Украйна, която се опасява от загубата на приходите си от транзита на руски газ, САЩ, които активно лобират в ЕС за своя втечнен природен газ, както и някои други страни. Австрия и Германия подкрепят проекта.

Русия: Опитите за блокиране на "Северен поток 2" са атака срещу европейския ред

Русия: Опитите за блокиране на "Северен поток 2" са атака срещу европейския ред

Според Грушко, това е опит да се атакуват европейската сигурност и стабилност