Опитите за блокиране на проекта за газопровод "Северен поток 2" са атака срещу основни елементи на европейския ред. Това съобщи във Виена заместник-външният министър на Русия Александър Грушко, цитиран от РТ.

Той коментира, че е много жалко, защото всъщност се прави опит да се атакуват и европейската сигурност и стабилност.

По-рано американският министър на енергетиката Рик Пери, който е на посещение в Киев коментира, че Вашингтон планира да наложи санкции срещу газопровода.

В средата на май, американски сенатори изготвиха законопроект, предвиждащ въвеждането на санкции срещу физически лица и фирми, участващи в проекта за газопровод.

Министърът на енергетиката на САЩ планира санкции за "Северен поток 2"

Министърът на енергетиката на САЩ планира санкции за "Северен поток 2"

Рик Пери е на официално посещение в Украйна

Водещ анализатор на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков в интервю за НСН коментира законопроекта на американските сенатори, "това е продължение на една история, която е вече почти две години".

Според него е много странно, че американската страна се опитва да блокира самото строителство, макар че преди това признава, че е малко вероятно да може да направи нещо такова.

"Освен това е напълно възможно, ако бъде приет, това няма да се отрази на изпълнението на проекта за газопровода: той ще бъде завършен така или иначе", обяснява Юшков.

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газовият гигант има финансовите средства, за да компенсира потенциално оттегляне

Председателят на комисията по енергетика на долната камара на руския парламент Павел Завални обясни по-рано относно законопроекта, че "съдейки по изявленията на представители на изпълнителната власт и по тези инициативи, се създава впечатление за някаква истерия. Сякаш идва краят на света. Има нови пътища за доставка (независимо дали става дума за "Турски поток" или "Северен поток - 2"), което увеличава енергийната сигурност на Европа", обяснява той.

Според него американците смятат, че губят в тази конкурентна борба, следователно, както отбелязва депутатът, те правят допълнителни опити за санкциониране и натиска върху партньорите и участниците в строителството.

"При условията, които се оформят, доставянето на газ под формата на втечнен газ на европейския пазар от САЩ е нерентабилно, но за да бъде печелившо, е необходимо да се премахнат други доставчици, да се постави под съмнение доставките от Русия и да се забави строителството на "Северен поток 2", допълва Завални.

Според него, политиката на САЩ е "недалновидна". "Америка просто ще загуби съюзници. Престава да бъде пример за демокрация и свобода ... престава да бъде морален лидер", коментира депутатът.

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

Американският газ не е екологичен и е по-скъп