Германия отхвърля изявление от САЩ за природния газ, допълвайки, че не е колонията на Вашингтон. Изявлението на германските депутати идва след като американските сенатори Тед Круз и Жаина Шахин представиха законодателство за налагане на санкции на европейски компании, участващи в полагането на дълбоководни тръбопроводи за руски енергийни проекти, като специално внимание е отделено на "Северен поток 2", съобщава "Спутник".

Клаус Ернст, председател на комисията по икономическите въпроси и енергетиката на Бундестага, заяви, че санкциите на САЩ срещу руски и германски компании са неприемливи.

Няколко часа по-рано германският канцлер Ангела Меркел коментира, че новата Газова директива на ЕС няма да бъде в състояние да спре изграждането, съобщава NSN. "Новата газова директива дава на ЕК повече възможности за протести. Това обаче няма да попречи на проекта", обясни тя.

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газпром самостоятелно завършва „Северен поток” 2 в случай на санкции на САЩ

Газовият гигант има финансовите средства, за да компенсира потенциално оттегляне

"Сегашните действия на американския посланик в Германия са просто неприемливи, изглежда така, сякаш сме колония на САЩ", обяснява той, добавяйки, че Вашингтон иска да продава газ на Европа, така че се опитва да отмъсти за сътрудничеството между Русия и ЕС.

Той също така подчерта, че има не само икономически, но и екологични проблеми с американския втечнен газ - LNG.

"Първият проблем е втечненият газ. В Германия се дискутира дали фракингът е приемлив като метод за производство на газ в САЩ. Руският газ е по-изгоден за нас от втечнения газ поради екологични съображения. Второ, американският газ не е конкурентен по отношение на цената в сравнение с руския газ", допълва депутатът.

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел преди това писа писмо до група корпорации, участващи в "Северен поток 2", заплашвайки ги със санкции, ако продължат да участват в проекта, позовавайки се на американски закон от 2017 г. - Закона за противодействие на противници на САЩ със санкции.

Посланикът на САЩ в Германия пак плаши със санкции заради "Северен поток-2"

Посланикът на САЩ в Германия пак плаши със санкции заради "Северен поток-2"

"Северен поток-2" носи "сериозни геополитически последици"

"Северен поток 2", проект за 11 млрд. долара за енергийна инфраструктура, който ще бъде завършен в края на следващата година, е съвместно предприятие на руския "Газпром" и пет западноевропейски енергийни компании - австрийската OMV, германската Uniper и Wintershall, френската Engie и англо-холандската Shell.

Миналата семица Австрия подкрепя изграждането на газопровода "Северен поток-2", по думите на министърът на икономиката Маргарет Шрамбок. Виена подкрепя проекта, за да бъдат подсигурени дългосрочните енергийни доставки за Европа. Австрия също така подкрепя и други канали за транспортиране на синьо гориво, включително доставката на втечнен природен газ (LNG) от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео внезапно отмени посещението си в Германия на 8 май, часове преди да пристигне в Берлин. По време на посещението си в Германия, Помпео се очакваше да повдигне въпроса за газопровода. САЩ многократно изразиха възражения срещу "Северен поток 2", изтъквайки, че строителството му е средство за натиск от страна на Москва към ЕС

САЩ обясниха защо се противопоставят на "Северен поток-2" и "Турски поток"

САЩ обясниха защо се противопоставят на "Северен поток-2" и "Турски поток"

Щял да засили влиянието на Русия върху европейските страни