Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел отново предупреди за възможността за налагането на санкции срещу германски компании заради проекта за газопровод "Северен поток-2".

"От американска гледна точка този газопровод не само транспортира газ, но и има висок риск от санкции", каза той в интервю за местното сп. Focus.

САЩ обясниха защо се противопоставят на "Северен поток-2" и "Турски поток"

САЩ обясниха защо се противопоставят на "Северен поток-2" и "Турски поток"

Щял да засили влиянието на Русия върху европейските страни

През януари Гренел изпрати писма до редица компании, в които предупреди, че "Северен поток-2" носи "сериозни геополитически последици". Тогава той също така предупреди и за "риска от санкции".

По-късно посланиците на САЩ в Европейския съюз, Германия и Дания в съвместна статия призоваха за противопоставяне срещу проекта за газопровод.

Както подчерта по-рано германският канцлер Ангела Меркел, строителството на "Северен поток-2" няма да доведе до енергийна зависимост на Германия от Русия.

Германия прокарала "Северен поток-2" въпреки противопоставянето в ЕС

Германия прокарала "Северен поток-2" въпреки противопоставянето в ЕС

Пример за лобистка дейност в интерес на Русия в Европейския съюз

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителството на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Новият тръбопровод се планира да бъде завършен до края на 2019 г. Той ще преминава през териториалните или изключителните икономически зони на страните, разположени по бреговете на Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Проектът се реализира от компанията Nord Stream 2, чийто единствен акционер е руският газов гигант "Газпром". Европейските партньори в проекта - компаниите Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - от своя страна обещаха да финансират "Северен поток-2" общо с 50 процента, т. е. с 950 млн. евро всяка от компаниите. "Газпром" ще осигури другата половина от средствата - 4,75 млрд. евро. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

"Газпром" настоява ЕС да не дискриминира "Северен поток-2"

"Газпром" настоява ЕС да не дискриминира "Северен поток-2"

Руснаците настояват законодателството на ЕС и международното право ще бъдат приложени по надлежния ред към "Северен поток-2"