Германия е изиграла важна роля за обстоятелството, че проектът "Северен поток-2" ще бъде осъществен, това е пример за лобистка дейност в интерес на Русия в Европейския съюз. Това обяви пред руската новинарска агенция РИА Новости авторът на доклада EU-Lobbyreport Нина Кацемих.

Докладът EU-Lobbyreport, който е бил публикуван в понеделник, е първият такъв документ, съставен от неправителствената организация LobbyControl. В доклада, чийто текст е на разположение на РИА Новости, се описва как компании, пиар агенции, както и отделни граждани оказват влияние върху политиката на Брюксел.

Фаворитът за нов шеф на Европейската комисия иска да блокира "Северен поток-2"

Фаворитът за нов шеф на Европейската комисия иска да блокира "Северен поток-2"

"Нуждаем се от повече независимост от руския газ"

Авторите заключават, че през последните пет години е направено много за повишаване на прозрачността в работата на Европейската комисия и Европейския парламент с лобистите, но властта на концерните в Европа остава "недвусмислено твърде голяма, понякога те могат буквално да контролират приемането на закони и политическия процес".

"Германия в края на краищата прокара този тръбопровод, въпреки че много страни в ЕС не искаха това да се случва", коментира Кацемих. Като противник на проекта експертът определи кандидата за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, който е част от управляващия алианс ХДС/ХСС в Германия. В неотдавнашно интервю за полска медия Вебер заяви, че при победа на изборите и заемане на поста ще използва "всички правила за блокиране на "Северен поток-2".

"Газпром" настоява ЕС да не дискриминира "Северен поток-2"

"Газпром" настоява ЕС да не дискриминира "Северен поток-2"

Руснаците настояват законодателството на ЕС и международното право ще бъдат приложени по надлежния ред към "Северен поток-2"

По думите на Кацемих историята около "Северен поток-2" е показала, че "Русия активно и ловко дърпа конците" в Брюксел, като самата структура на работа на такава важна европейска институция, като например Европейския съвет, е "изключително непрозрачна" и затова "в много случаи не разбираме как точно германското федерално правителство защитава позиции, това става буквално при затворени врати".

Според експерта половината от бившите еврокомисари и една трета от бившите евродепутати "са ангажирани с дейности, близки до лобизма, или предоставят консултантски услуги на компаниите".

Тя е съгласна, че политиката се нуждае от лобизъм, "влияние на различни страни при взимане на решения", но "ако 70 процента от срещите в Европейската комисия са с представители на компании, тогава не може да става дума за балансирано консултиране, за политика в интерес на всички, и имаме резултати изключително само в полза на компаниите".

„Северен поток 2“ няма да бъде построен до края на 2019 г.

„Северен поток 2“ няма да бъде построен до края на 2019 г.

Дания не дава разрешение…