Компанията "Nord Stream 2 AG", оператор на проекта "Северен поток 2", заяви, че е подала трета заявка за прокарване на тръбопровода през изключителната икономическа зона на Дания, южно от остров Борнхолм, предаде радио "Свободна Европа".

От компанията твърдят, че са били отчетени забележките на Датската енергийна агенция, посочени при издадените откази на първите две заявки.

Първата, подадена преди две години, предвиждаше газопроводът да премине по-близо до острова, в датските териториални води. Датските власти не дадоха разрешение, а парламентът на страната прие специален закон, позволяващ на правителството да блокира искането за прокарване на "Северен поток 2".

Дания отново отказа да даде разрешение за „Северен поток 2“

Дания отново отказа да даде разрешение за „Северен поток 2“

„Газпром“ търси вариант да заобиколи…

Втората заявка съдържаше искане газопроводът да премине по дъното на Балтийско море, извън териториалните води на Дания. Тя също беше отхвърлена. Според компанията "Nord Stream 2 AG", регулаторът не може напълно да отхвърли второто предложение, но може задълго да отлага одобряването на заявката заради екологични изисквания.

Затова е подядена трета заявка, за която се твърди, че изпълнява посочените изисквания.

В прессъобщение на компанията се отправят обвинения към Дания, че преднамерено създава спънки и подкопава доверието на инвеститорите.

Разглеждането на третата заявка обаче също може да отнеме няколко месеца, което означава, че газопроводът няма да може да бъде построен до края на годината, както обещаваше "Nord Stream 2 AG".

Припомняме, ЕК прие допълнителни поправки към Третия енергиен пакет, които ще създадат проблем пред пускането на газопровода в експлоатация, дори той да бъде построен, както е планирано.

ЕС одобри поправки в Газовата директива, засягащи морските газопроводи

ЕС одобри поправки в Газовата директива, засягащи морските газопроводи

Добиващата компания не трябва да притежава тръбопровода, по който се доставя нейният газ