Кандидатът за поста председател на Европейската комисия Манфред Вебер обеща да положи максимални усилия за блокирането на реализацията на проекта "Северен поток-2".

"Нуждаем се от повече независимост от руския газ. Като ръководител на Европейската комисия аз ще използвам всички механизми, за да блокирам "Северен поток-2", подчерта той в интервю за полското издание Polska Times.

„Северен поток 2“ няма да бъде построен до края на 2019 г.

„Северен поток 2“ няма да бъде построен до края на 2019 г.

Дания не дава разрешение…

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителството на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно от бреговете на Русия, по дъното на Балтийско море до Германия. Предвижда се новият газопровод да бъде завършен до края на 2019 г. Той ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на страните, разположени по бреговете на Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Проектът се изпълнява от компанията Nord Stream 2, чийто единствен акционер е "Газпром". Европейските партньори - Shell, OMW, Engie, Uniper и Wintershall - обещаха да финансират "Северен поток-2" общо с 50 процента, т. е. по 950 млн. евро за всяка компания. "Газпром" ще осигури останалата половина от средствата - 4,75 млрд. евро. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

Порошенко предлага на Меркел украински поток вместо северен поток-2

Порошенко предлага на Меркел украински поток вместо северен поток-2

Германия дава и 85 млн. евро за подкрепа на Донбас

Срещу проекта активно се противопоставят Украйна, която се страхува да не загуби приходите си от транзита на руски газ, и редица европейски страни, включително Полша, Латвия и Литва, а също така и САЩ, които рекламират своя втечнен природен газ в Европейския съюз.

Германският канцлер Ангела Меркел нееднократно е отбелязвала, че Берлин разглежда проекта "Северен поток-2" като търговски, но същевременно свързва неговото изпълнение със запазването на транзита на руски газ през Украйна.

Дания отново отказа да даде разрешение за „Северен поток 2“

Дания отново отказа да даде разрешение за „Северен поток 2“

„Газпром“ търси вариант да заобиколи…