Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че няма да спре да се бори срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2", съобщава ТАСС.

"Ние не спряхме нашата борба да спрем строителството, като поканихме германски компании да участват в управлението на украинската газотранспортна система (ГТС)", обяви той на брифинг с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

В същото време той признава, че засега Украйна и Германия виждат по различен начин механизмите за защита на украинските интереси.

"Нашето стратегическо партньорство предполага, че можем да обсъждаме всички въпроси и досега позицията на Германия е да защитава Украйна и да гарантира нейната сигурност", коментира Порошенко.

"Но виждаме различни механизми за защита на тази сигурност", допълва той.

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Ще бъдем ли зависими от Русия в случай изграждането на втори газопровод

"Германия възприема това под формата на гарантиране на запазването на определен обем газ, който се изпомпва през украинската газопреносна система. За нас въпросът е в спиране газопровода "Северен поток-2", тъй като в него виждаме политическа заплаха за Украйна", обяснява Порошенко и допълва, че преговорите с Германия в тази област продължават.

От своя страна Ангела Меркел изразява надежда, че партньорството между Германия и Украйна ще издържи на различията по изпълнението на проекта "Северен поток-2".

"Имаме общи цели по отношение на факта, че Украйна трябва да остане транзитна страна за пренос на газ", коментира канцлерът

Тя подчертава, че Берлин подкрепя тристранните газови преговори между Русия, Украйна и ЕС.

 Манфред Вебер: Имаме инструменти да спрем „Северен поток 2"

Манфред Вебер: Имаме инструменти да спрем „Северен поток 2"

Ако бъде избран начело на ЕК, ще използва всички средства да спре проекта…

"И винаги ясно съм казвала на руския президент, че за мен "Северен поток-2", въпреки всичко, означава, че Украйна ще остане транзитна страна (за газ)", добавя канцлерът.

"Нашето стратегическо партньорство (с Украйна) ще издържи на този факт, че не сме съгласни по един въпрос. Въпреки това, имаме голям брой припокриващи се възгледи", добавя Меркел.

"Северен поток-2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, а пускането на тръбопровода се очаква преди края на тази година.

Украйна се оплаква, че Германия я оставя без транзит на газ

Украйна се оплаква, че Германия я оставя без транзит на газ

"Нафтогаз" полага "максимални усилия" за запазване на транзита

Германското правителство отпуска 85 млн. евро за подкрепа на Донбас, коментира Порошенко в Туитър.

"Сигнал за подкрепа за страната ни е решението на германското правителство да отпусне допълнителни 85 милиона евро, които по-специално ще бъдат насочени към изграждането на помещения за вътрешно разселени лица и развитието на социалната инфраструктура в източната част на Украйна. Ние високо ценим това", пише той.

"Днес ние и Меркел координирахме възможността за натиск върху Русия да освободи възможно най-скоро 24-те моряци. Ние изискваме незабавното освобождаване на украинските защитници. Според Женевската конвенция Руската федерация няма юрисдикция над нашите военни, които имат статута на военнопленници", допълва Порошенко в Туитър.

ООН създаде хуманитарен фонд за Украйна

ООН създаде хуманитарен фонд за Украйна

За да се окаже помощ на жителите на Донбас…