Лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер заяви, че ако бъде избран за председател на ЕК, ще използва всеки възможен вариант, за да спре изграждането на газопровода "Северен поток 2".

Европейската народна партия издигна Вебер за кандидат за председател на Европейската комисия, посочва Дойче веле.

Манфред Вебер - кандидатът на ЕНП за шеф на Европейската комисия

Манфред Вебер - кандидатът на ЕНП за шеф на Европейската комисия

Щял да променя Европа

"Категорично съм против строителството на газопровода "Северен поток 2". Това не е икономически, а чисто политически проект, който противоречи на интересите на ЕС, затова трябва да бъде блокиран." - коментира той пред полското издание на "Newsweek".

По думите му, ЕС разполага с инструменти за спирането на проекта.

"Вече имаме инструменти за това - например, директивата за газа и енергетиката. И ако застана начело на Европейската комисия още веднъж ще разгледам тези инструменти и вариантите да повлияя на този проект в този напреднал стадий от изграждането му. Но моята позиция е ясна: "Северен поток 2" противоречи на европейските интереси и трябва да бъде блокиран."

Неговата позиция влиза в противоречие с тази на германския канцлер Ангела Меркел. Двамата с Меркел са членове на германския Християндемократически съюз, който от края на миналата година се оглавява от Анегрет Крамп-Каренбауер. Тя пое председателския пост от Меркел, която подаде оставка заради нарастващото неодобрение срещу политиката й.

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Меркел: Германия няма да изпадне в зависимост от Русия заради „Северен поток – 2”

Ще бъдем ли зависими от Русия в случай изграждането на втори газопровод