Европейската народна партия (ЕНП) избра Манфред Вебер за своя номинация за председател на Европейската комисия в конкуренцията на бившия финландски премиер Александър Стуб, съобщават световните информационни агенции.

Германецът Вебер, който в момента е ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент, ще бъде "водещ кандидат" на дясноцентриската партия в изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през май догодина. ЕНП, която е най-голямата партия в Европарламента, има за цел да запази контрола върху най-важния пост в ЕС, понастоящем заеман от Жан-Клод Юнкер.

Манфред Вебер иска мястото на Юнкер в ЕК

Манфред Вебер иска мястото на Юнкер в ЕК

Необходимо е ново начало за ЕС, защото Европа не е институция на бюрократите и елитите

Вебер, който е малко познат извън Брюксел и родната си провинция Бавария, беше подкрепен от всички настоящи държавни и правителствени ръководители на страни членки на ЕС, членове на ЕНП, както и от повечето от нейните партии членки от отделните страни.

Все пак той се изправи пред забележително силно предизвикателство от Стуб, който проведе вдъхновена кампания, като се има предвид тежестта на силите на статуквото, изправени срещу него.

Вебер е получил 492 гласа (79 процента от подадените гласове) според резултатите, обявени от председателя на ЕНП Жозеф Дол.

"Вярваме ви", заяви на Вебер канцлерът на Австрия Себастиан Курц в реч, докато делегатите гласуваха.

В официалната си реч пред ЕНП Вебер е възхвалил европейските ценности: "Аз стоя тук не само да поискам вашата подкрепа като кандидат, но стоя тук, за да ви помоля за мандат, мандат за промяна на Европа!" Той също така подчертал християнските традиции на Европа, спечелвайки си аплодисменти от публиката.

Тимерманс убеден, че е следващият председател на ЕК

Тимерманс убеден, че е следващият председател на ЕК

Той е кандидат на ПЕС

Вебер вероятно ще се състезава срещу настоящия първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който е бивш холандски външен министър и който е водещ кандидат за номинацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС) - второто по големина политическо семейство в Европа.

През май 2019 г. избирателите в 27-те страни членки на ЕС ще избират 705 евродепутати. Всички висши постове в ЕС, включително ръководителите на комисията, съвета и парламента, ще имат нови титуляри догодина.