Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия в Европейския парламент, официално обяви, че ще бъде водещият кандидат за дясноцентристките групи на европейските избори през следващата година, съобщава "Политико".

"Европа е в повратна точка. Днес трябва да се изправим за Европа и да защитаваме нашите ценности, защото сме атакувани отвън и отвътре. Става въпрос за оцеляването на нашия европейски начин на живот", коментира Вебер.

"Не може да има повече от "обичайното в ЕС". Европа не е институция на бюрократите и елитите. Аз ще помогна да върнем Европа на хората. Необходимо е ново начало за ЕС, за да се постигне по-добра, по-обединена и по-демократична Европа", допълва той.

Европа демонично пресъздава 30-те години на XX век според Варуфакис

Европа демонично пресъздава 30-те години на XX век според Варуфакис

Предупреждава за постмодерна версия на национализъм и фашизъм в САЩ и Европа

"В качеството ми на основен претендент на Европейската народна партия, издигам своята кандидатура в изборите за Европейския парламент с цел да стане председател на Европейската комисия. Аз съобщих това днес на среща на фракцията на ЕНП", добави той.

Председателят на Европейската комисия се избира с петгодишен мандат, мандатът на състава на ЕК изтича през есента на 2019 г. В момента според системата за определяне на ръководителя на Европейската комисия, той е от партията, която получава най-голяма подкрепа в изборите за Европейски парламент. 

ЕНП в исторически план е водещата общоевропейска политическа партия, а техният кандидат има най-големи шансове да поеме поста на ръководител на ЕК.

60% повече евроскептици в европарламента

60% повече евроскептици в европарламента

Критиците обвиняват основните партии в подкрепа на ЕК за разширяване на правомощията на ЕС