Евроскептичните партии могат да увеличат силата си в Европейския парламент с повече от 60% на изборите следващия май, като притискат лидерите на ЕС, настояващи за по-задълбочена интеграция след Брекзит, показва проучване на "Ройтерс".

Проведена е анкета в различни органи в 27-те държави, които ще останат членове на ЕС, след напускането на Великобритания следващата година. Новите промени в партиите в следващия европейски законодателен орган показват ясно укрепване на движенията извън старите основни възприятия. 

Анализът е въз основа на осемте транснационални партийни групи в европарламента.

Сегашната популярност на партии като новата коалиция в Италия, увеличава броя на евроскептиците в Брюксел, въпреки че може да не останат на това ниво след една година управление в Рим. Техните рейтинги и възходът на "Алтернатива за Германия" компенсира загубата в анти-ЕС лагера с "Партията на независимостта" на Обединеното кралство, чиито 19 членове ще напуснат, когато Великобритания си тръгне от ЕС.

EFDD, доминирана днес от UKIP и "5 звезди", може да нарасне до 59 от 45 места. ENF, включително френската националистка партия на Марин Льо Пен и Холандската "Партия на свободата" на Герт Вилдерс, биха могли да стигнат до 63 места от 35, благодарение отчасти на нарастването на популярността на Лигата в Италия.

Това ще повиши общият им брой до 122 места от 80 и делът им на 17,3% от 10,6%, като общият брой на местата ще падне до 705 от 751 с оттеглянето на Великобритания. Така комбинираната им сила би могла да увеличи влиянието им в европарламента.

В никакъв случай не е сигурно, че тези съюзи ще останат същите през следващата година. "5 звезди" вече проучват възможността да се присъедини към центристите на ЕС в Брюксел. Другите партии биха могли да преминат към по-открито евроскептични позиции.

Европейският съюз е заплашен от смърт, предупреди шефът на ЕП

Европейският съюз е заплашен от смърт, предупреди шефът на ЕП

Ако не намерим общо решение на проблема с миграцията

Управляващата партия в Полша също може да се кандидатира, въпреки че както "Фидез" на унгарския премиер Виктор Орбан, който в момента е противоречив член на ЕНП, те не споделят целта на Льо Пен и американеца Стив Банън за пълно разрушаване на ЕС - не на последно място защото Брюксел им дава значителни субсидии.

На други места в политическия спектър колапсът на изборите миналата година на традиционните ляво и дясно във Франция също се отразява в потенциален тласък на центристкия блок в Европейския парламент - АЛДЕ, особено ако новото движение на президента Еманюел Макрон се съюзи по някакъв начин с тях.

Националните избори, които представителите на Европейския парламент считат за справедлив показател за вероятното гласуване на изборите в ЕС, показват, че партията на Макрон печели 19 места, в сравнение със седемте за френските центристи в момента. Новото движение France Unbowed на Жан-Люк Меланшон ще засили лявата част в европейския спектър, като добави осем места към настоящето едно в Брюксел и Страсбург.

Анализът на изборите предполага, че ЕНП, включително християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел, ще останат най-голямата група. Но тя ще се свие до 180 места от 219. Центристите, подпомогнати и от възхода на Ciudadanos в Испания, би трябвало да заменят ECR като трета партия.

Критиците на ЕС обвиняват основните партии за формирането на отбранителна голяма коалиция, която подкрепя изпълнителната власт на Европейската комисия в разширяването на правомощията на ЕС.

Бившият стратег на Тръмп Стив Банън ще подкопава Европейския съюз

Бившият стратег на Тръмп Стив Банън ще подкопава Европейския съюз

Бил злокобна сила срещу демокрацията на националната държава