Бившият политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп - Стив Банън, е създал политическа организация, чието седалище е в Брюксел, която има за цел да подкопае и в крайна сметка да парализира Европейския съюз. Това е разкрил самият Банън пред "Ройтерс".

В начинанието участва и Рахим Касам, който е бивш главен съветник на британския политик Найджъл Фарадж, който е известен противник на Европейския съюз. Организацията, известна като "Движението", вече работи и наема служители.

"Движението ще бъде нашата клирингова къща за популисткото, националистическо движение в Европа. Ние съсредоточаваме вниманието си върху подпомагането на отделни лица или групи, които се занимават с въпросите на суверенитета, граничния контрол, работните места, наред с други неща", уточни Касам.

"Решихме седалището ни да е в Брюксел, защото това е сърцето на Европейския съюз - най-злокобната сила срещу демокрацията на националната държава на Запад днес. Организацията вече е структурирана фондация със значителен годишен бюджет и започнахме да работим", разкри Рахим Касам.

Банън, който по време на посещение в Лондон през миналата седмица се е срещнал с Фарадж и Луи Алио, който е близък сътрудник на френския крайнодесен политик Марин льо Пен, определи организацията, която е създал, като "популистки проект", който има за цел да разтресе Европа и да предизвика промяна на Стария континент.

"Изборите за Европейски парламент през следващата година ще бъдат голям тест както за евроскептиците, така и за реформаторите, а Движението е мястото, където тези две каузи са свързани", подчертава Касам.