Киев може да остане без транзит на руски газ заради действията на Берлин, Москва и "част от украинския политически елит". Това се оплака във "Фейсбук" ръководителят на украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев.

"Нафтогаз" полага "максимални усилия" за запазване на транзита на газ през Украйна след 2019 г.", увери той.

Коболев обаче призна, че не е сигурно, че това ще се случи.

Русия нахока "рекетьорския" подход на САЩ към "Северен поток-2"

Русия нахока "рекетьорския" подход на САЩ към "Северен поток-2"

"Рекетиране или заграбване на активи на международната сцена"

Във връзка с това според него подходът към обновлението на украинската газотранспортна система трябва да бъде "балансиран и отговорен".

През януари в Брюксел се проведе тристранна среща на Русия, Украйна и Европейската комисия, на която бяха обсъдени въпроси за транзита на газ след 2019 г., когато изтича настоящият договор между "Газпром" и "Нафтогаз".

Европейската комисия предложи на страните да подпишат договор за повече от 10 години, но страните не успяха да постигнат конкретни споразумения.

Руските власти настояват, че транзитът на газ през Украйна ще продължи, ако това е икономически изгодно. Руският премиер Дмитрий Медведев изложи редица условия за запазване на маршрута: уреждане на отношенията между заинтересованите компании, изгодни икономически параметри на сделката и стабилна политическа среда.

Засега обаче, както каза руският министър на енергетиката Александър Новак, транзитът през Украйна бил много по-скъп, отколкото по други маршрути.