ООН учреди обединен фонд за хуманитарна помощ за Украйна. Новината беше съобщена от Урсула Мюлер, помощник на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси.

Германската дипломатка призова донорите да се присъединят към фонда, за да помогнат на жителите на Донбас, предаде Дойче веле.

Съветът за сигурност на световната организация проведе специално заседание, посветено на Украйна.

В изявленията си делегациите на Швеция и Литва заявиха, вече са внесли средства във фонда.

Мюлер от своя страна напомни, че през 2019 г. за жителите на Донбас от двете страни на разделителната линия ще са необходими 162 милиона долара, за да се осигури необходимата хуманитарна помощ.

Тя увери, че ООН ще направи всичко възможно, за да облекчи страданията на хората и ще продължи да призовава за траен мир.

Представителят на Франция - Франсоа Делатр, заяви, че от Русия зависи изпълнението на споразуменията от Минск, които до момента не са реализирани.

Той посочи, че днес се забравя, че кризата н Украйна е най-смъртоносната на европейския континент. От април 2014 г. в Източна Украйна са загинали 12 800 души. От 3300 души са цивилни.

В докладите на ОССЕ нееднократно се посочваше, че сепаратистите отказват достъп до своите територии на международните наблюдатели.

Германският представител Кристоф Хойзген от своя страна заяви, че е достатъчно едно позвъняване от страна на руския президент Владимир Путин, за да бъде осигурен безпрепятствен достъп на наблюдателите до окупираните територии.

Той подчерта, че Русия не изпълнява договореностите - пример за това е подкрепата за незаконните избори, проведени от сепаратистите.