Съд в Москва удължи ареста на осем от 24-те украински моряци, пленени от руската брегова охрана в Черно море край бреговете на Крим, съобщава "Асошиейтед прес".

Три украински кораба и техните екипажи бяха пленени, след като руската брегова охрана стреля по тях на 25 ноември, предизвиквайки ескалация на конфликта между Русия и Украйна, който тлее още от анексирането на Крим от страна на Русия през 2014 г.

В Русия засекретяват делото на украинските моряци

В Русия засекретяват делото на украинските моряци

Адвокат по делото отказал да подпише документ за секретност

Окръжен съд в Москва постанови, че осем от 24-те моряци, включително капитанът на един от корабите, трябва да останат в руския арест до края на април.

Русия настоява мъжете да бъдат съдени за нарушаване на нейните граници, нещо, което Украйна отрича. Киев ги нарича военнопленници, които са били незаконно арестувани.

Заседанието на съда се проведе при закрити врата, но украинците бяха показани по руската държавна телевизия в ареста, охранявани от въоръжени маскирани охранители. 

САЩ и Европейският съюз призоваха Русия да освободи моряците, но Кремъл настоя, че те трябва да бъдат съдени. Засега няма насрочена дата за започване на делото. 

Русия окупира Крим, като Украйна и по-голямата част от света разглеждат това действие като незаконно.

Киев: Русия иска разпадането на Украйна

Киев: Русия иска разпадането на Украйна

Москва не иска "да има свободна и демократична Украйна"