САЩ се противопоставят на изграждането на газопровода "Северен поток-2", смятайки, че този проект ще засили влиянието на Русия върху външната политика на европейските страни. Това обяви министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери в Брюксел.

"Ние се противопоставяме на използването на енергетиката, за да бъдат принуждавани страните. Ние оставаме надеждни доставчици на газ. Затова смятаме, че получаването на газ от САЩ е много привлекателна алтернатива за европейските страни. По тази причина ние сме против строителството на "Северен поток-2", както и на "Турски поток". Те ще транспортират един-единствен източник на енергийни доставки от една страна. Като при това 11 европейски страни зависят от руския газ до 75% от общия им внос", изтъкна Пери.

Германия прокарала "Северен поток-2" въпреки противопоставянето в ЕС

Германия прокарала "Северен поток-2" въпреки противопоставянето в ЕС

Пример за лобистка дейност в интерес на Русия в Европейския съюз

Според него "този проект ще увеличи присъствието на руски газ в Западна Европа, което ще позволи на Русия да получи още по-голямо влияние над европейската външна политика".

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителството на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Новият тръбопровод се планира да бъде завършен до края на 2019 г. Той ще преминава през териториалните или изключителните икономически зони на страните, разположени по бреговете на Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

"Газпром" настоява ЕС да не дискриминира "Северен поток-2"

"Газпром" настоява ЕС да не дискриминира "Северен поток-2"

Руснаците настояват законодателството на ЕС и международното право ще бъдат приложени по надлежния ред към "Северен поток-2"

Проектът се реализира от компанията Nord Stream 2, чийто единствен акционер е руският газов гигант "Газпром". Европейските партньори в проекта - компаниите Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - от своя страна обещаха да финансират "Северен поток-2" общо с 50 процента, т. е. с 950 млн. евро всяка от компаниите. "Газпром" ще осигури другата половина от средствата - 4,75 млрд. евро. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

„Северен поток 2“ няма да бъде построен до края на 2019 г.

„Северен поток 2“ няма да бъде построен до края на 2019 г.

Дания не дава разрешение…