Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери коментира, че газопровода "Северен поток 2", който ще транспортира природен газ от Русия до Европейския съюз, ще бъде подложен на санкции от Вашингтон. Пери е на официално посещение в Украйна, съобщава ТАСС, цитирайки "Блумбърг".

Миналата седмица руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски заяви, че "Газпром" ще може сам да завърши изграждането на газопровода, ако САЩ наложат санкции на компании, които понастоящем работят по него.

"Северен поток 2" ще започне да функционира през следващата година, от руското пристанище Уст-Луга в Балтийско море до германското пристанище Грайфсвалд. Проектът се ръководи от "Газпром", като 50% от средствата идват от Uniper, BASF, Shell, OMV и Engie

Порошенко предлага на Меркел украински поток вместо северен поток-2

Порошенко предлага на Меркел украински поток вместо северен поток-2

Германия дава и 85 млн. евро за подкрепа на Донбас

САЩ силно се противопоставят на новия газопровод от Русия към Европа. Вашингтон многократно заплашва да наложи санкции на проекта и неговите европейски участници.

САЩ заявиха, че самите те ще доставят втечнен газ в Европа.

По-рано, двама американски сенатори предложиха законопроект, с който предлагат да се наложат санкции на редица европейски физически лица и компании, свързани с изграждането на газопровода.

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

Германия сряза САЩ за природния газ: Не сме колония на Вашингтон

Американският газ не е екологичен и е по-скъп