Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е готов да се кандидатира за президент на Украйна за втори мандат, ако войната с Русия не приключи до момента на изборите, цитира думите му Би Би Си.

Следващите президентски избори в Украйна трябва да се проведат през 2024 г., но според украинското законодателство такова гласуване не може да се провежда по време на военно положение.

"Ако войната продължи - да, ако войната свърши - не. Не мога да избягам по време на войната", каза Зеленски в интервю за румънското издание Digi24.ro (цитирано от "Украинская правда").

В отговор на въпрос за датата, на която ще приключи войната, Зеленски каза: "Не мога да ви кажа точната дата, мисля, че никой (не може). Знам, че преминаваме в контранастъпление, че Русия ще напусне нашите територии. Мисля, че знам кога, но също така не мога да ви кажа.

"Това е последният етап от войната. Това не е средата. Първият етап беше окупация, последвана от спиране на настъплението и поемане на инициативата в наши ръце. Мисля, че сме в последния етап. Имаме много страхове: пари, оръжия... Но сме в последната част, най-трудната," казва Зеленски

Преди президентските избори през 2019 г. Зеленски обеща в предизборната си програма, че ще остане на власт само един мандат, "за да промени системата в името на бъдещето" и след това да я предаде "на ново поколение политици".

Зеленски участва в среща на министрите на отбраната на НАТО

Зеленски участва в среща на министрите на отбраната на НАТО

Посещението на Зеленски идва на фона на продължаващите му усилия да осигури модерни оръжия от своите западни съюзници