Ключовата тема на телефонните разговори между украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин е въпросът за освобождаването на украинските моряци, арестувани в Керченския проток през ноември миналата година, съобщава ТАСС.

"На 11 юли президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин. Ключовият въпрос беше освобождаването на заловените моряци. Също така ставаше дума за връщането на други украински граждани, които се държат на територията на Руската федерация", се казва в съобщението на украинското президентство.

Двамата са обсъдили и продължаването на преговорите в нормандския формат.

По-рано, Дмитрий Песков обяснява, че преговорите са инициирани от украинската страна. Настоящият разговор е първият контакт между Путин и Зеленски след избирането на нов президент на Украйна.

Преди това те не са говорили нито по телефона, не са имали лични разговори, нито размяна на писмени съобщения.

Преди това Путин обяви готовността на Москва да преговаря с Украйна във всеки формат, но след сформирането на правителство в Киев.

На 8 юли, Зеленски, чрез Фейсбук, се обърна към Путин с предложение да се срещнат в Минск с посредничеството на САЩ, Великобритания, Германия и Франция, за да обсъдят конфликта в Донбас и Крим.

Зеленски предложи "събиране на компания за разговор" в лицето на американския президент Доналд Тръмп, британския премиер Тереза ​​Мей, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Путин готов да преговаря със Зеленски за прекратяване на конфликта в Украйна

Путин готов да преговаря със Зеленски за прекратяване на конфликта в Украйна

Путин отговори на предложение на Владимир Зеленски