Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че новият министър-председател на страната трябва да бъде професионален икономист, който преди това не е оглавявал правителството, Върховната рада (парламента) или парламентарна група.

"Министър-председателят... трябва да е абсолютно професионален икономист, който не трябва да има никакво политическо решение", каза Зеленски, цитиран от "Интерфакс-Украйна".

Той отбеляза, че "много би искал" той да е "абсолютно независим човек", който никога не е бил министър-председател, председател на парламента или лидер на която и да е парламентарна партия.

Украйна избира парламент

Украйна избира парламент

Зеленски очаква победа, но на каква цена

В същото време той призна, че "вече провежда консултации и разговаря с няколко души".

Президентът на Украйна коментира още, че една от първите задачи на новия парламент на страната трябва да бъде отмяната на закон, гарантиращ имунитет срещу съдебно преследване за украинските депутати. Зеленски встъпи в длъжност през май, идвайки на власт на вълната от недоволство от ендемичната корупция в Украйна. Депутатският имунитет се смята за допринасящ за корупцията.

По-рано медиите съобщиха, че за нов председател на Върховната рада може да бъде избран лидерът на партия "Слуга на народа" Дмитрий Разумков. "Слуга на народа" беше създадена от самия Зеленски.

Днес в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори, като фаворит е именно партията "Слуга на народа". 

Зеленски фаворит да спечели парламентарните избори в Украйна

Зеленски фаворит да спечели парламентарните избори в Украйна

Зеленски бил "мечта" за избирателите