На бойното поле в Украйна се решава съдбата на милиони хора, които могат да бъдат спасени. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си към фондацията за правата на човека "Робърт Ф. Кенеди", съобщи "Укринформ".

Зеленски: Народът на Украйна заслужава победата

Зеленски: Народът на Украйна заслужава победата

Това е смисълът на шести декември - и той е завинаги, каза президентът

"На 24 февруари Русия започна тотална война срещу нас и това е война за оцеляване. Стотици наши градове и села бяха просто изгорени до основи от руските удари. Вече успяхме да освободим от окупация 1888 населени места. Но почти толкова украински градове и села остават под окупация. Това означава, че сега на бойното поле в Украйна се решава съдбата на милиони хора. Милиони, които могат да бъдат спасени", каза Зеленски.

По думите му, Украйна няма право да остави нито един украинец под руска окупация или в руски филтрационни лагери, където хиляди вече са изчезнали, както и на територията на Русия, откъдето бяха насилствено депортирани стотици хиляди украинци.

И списание Time избра Зеленски за човек на годината

И списание Time избра Зеленски за човек на годината

Бившият комик обедини сънародниците си

"Можем да ги освободим. Това е нашата надежда. Ето какво означава вашата подкрепа. Тук не става дума за политика, а за живот", подчерта президентът на Украйна.

Зеленски благодари на САЩ за подкрепата им за Украйна и изрази надежда, че благодарение на тази подкрепа "ще можем да кажем един ден, че цяла Украйна най-накрая е свободна и в безопасност от руския терор".