Президентът на Украйна Володимир Зеленски въведе в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) за санкции срещу 23-ма руски граждани и петима украинци. Съответният указ беше публикуван на сайта на канцеларията на президента, информира ТАСС.

"Въвежда решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна от 20 август 2021 г. "За прилагането на лични специални икономически и други ограничителни мерки (санкции)", се посочва в указа.

Украйна наложи санкции на 95 души след изборите на Русия в анексирания Крим

Украйна наложи санкции на 95 души след изборите на Русия в анексирания Крим

Санкции срещу десетки организатори и участници

Съгласно допълнението към указа, в списъка попаднаха гражданите на Руската федерация Александър Жмаков, Алексей Капинос, Андрей Макаров и редица други, както и украински граждани, регистрирани в Донецка и Луганска области.

Съветът за сигурност на Украйна на 20 август реши да наложи санкции срещу редица физически и юридически лица. Според канцеларията на президента на Украйна под ударите на тези санкции са попаднали генерали от Службата за външно разузнаване на Русия, както и съдии от Крим, които водят процеси срещу граждани на Украйна. С решение на СНСО бяха въведени ограничителни мерки и срещу независимия депутат във Върховната Рада Андрей Деркач и други лица, попадащи под санкциите на САЩ.

След свалянето от власт на тогавашния проруски украински президент Виктор Янукович през февруари 2014 г., Русия през март същата година окупира Крим, организирайки за легитимация на окупацията референдум, който се проведе под дулата на неидентифицирани тогава "зелени човечета", които доста по-късно руските власти признаха, че са били редовни руски войници. 

Украйна наложи нови санкции на Русия

Украйна наложи нови санкции на Русия

Политика на Киев