Украинските сили удържат позициите си срещу руските войски в източната част на Донбас и отбелязват малък напредък в някои райони.

Това заяви в традиционното си нощно видеообращение президентът Володимир Зеленски.

"Като цяло удържаме позициите си", каза Зеленски в нощното си видеообръщение. "Има и някои райони на фронта, където напредваме малко".

По-близо до ЕС: Зеленски подписа закон за етническите малцинства

По-близо до ЕС: Зеленски подписа закон за етническите малцинства

Закопроектът изрично забранява "рекламата и пропагандата" на Русия

Зеленски каза също, че Украйна, подложена на вълни от руски въздушни атаки, е укрепила своя противовъздушен потенциал и ще го засили още повече през новата година, за да защити както себе си, така и целия европейски континент.

През последните седмици противовъздушната отбрана на Украйна успя да порази сравнително голям брой руски ракети и дронове, но не всички, предвид мащаба на нападението.

От октомври насам Русия бомбардира украинската енергийна мрежа, причинявайки многократни и продължителни прекъсвания на електрозахранването и прекъсване на водоснабдяването.

Зеленски: До Нова година Кремъл иска да окупира цяла Донецка област

Зеленски: До Нова година Кремъл иска да окупира цяла Донецка област

Нови цели пред руските агресори

Зеленски спомена и за "ясна стратегия" за осигуряване на производството и разпределението на електроенергия. "Това изисква много усилия, но ще се получи", каза той. "Това е една от най-важните задачи за следващата година и не се съмнявам, че ще се справим с нея.", обеща Зеленски.