Украинския президент Володимир Зеленски подписа законопроект за етническите малцинства, съобщава ТАСС, позовавайки се на уебсайта на Върховната рада.

Приемането на закона е едно от условията за започване на преговори за членство на Украйна в Европейския съюз.

Съгласно законопроекта членовете на етническите малцинства имат право на самоопределение, свобода на сдружаване и мирни събирания, свобода на изразяване, свобода на словото, свобода на съвестта и религията, както и право на участие в политическия, икономическия и социалния живот на страната и на запазване на културната идентичност.

Документът гарантира и правото на свободно използване на езиците на етническите малцинства в личния и обществения живот в устна и писмена форма "доколкото това не противоречи на закона".

Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията за членство в ЕС

Украйна е изпълнила почти 70% от задълженията за членство в ЕС

Киев иска яснота по процедурите

Въпреки това законът изрично забранява "рекламата и пропагандата" на Русия и дейността на нейните държавни служители и органи, "които създават положителен имидж".

По данни от последното преброяване, проведено в Украйна през 2001 г., делът на етническите малцинства в страната е 22,18%, като руснаците са най-голямата етническа група (17,3%).

През последните няколко години Украйна прие редица закони за образованието на държавния език, насочени към изтласкване на езиците на етническите малцинства от обществения живот. Парламентите на Румъния, България и Унгария посочиха нарушения на правата на етническите малцинства в Украйна, съобщава ТАСС.

Зеленски е поставил краен срок за членството на Украйна в ЕС

Зеленски е поставил краен срок за членството на Украйна в ЕС

Външният министър обаче не разкрива какъв е той, за да не "изплаши" някого в ЕС