Речта на украинския президент Володимир Зеленски в Конгреса на САЩ не донесе нищо ново, каза сенатор Ерик Шмит, републиканец от Мисури, след срещата, която се проведе при закрити врата, писа The New York Times.

"Все още са същите стари неща. Няма нищо ново", каза той.

Републиканецът от Канзас Джери Моран каза, че Зеленски е дал да се разбере, че Украйна ще "продължи да се бори" и без допълнителна помощ от САЩ.

Той разкритикува съпартийците си, които блокират отпускането на средства за Киев, като нарече подкрепата "необходима" за защита на суверенитета на Украйна. "Мисля, че всъщност, ако бяхме предоставили подходящата помощ по-рано, щяхме да сме в по-добра позиция. Днес Украйна би била в по-добра позиция", смята Моран.

Председателят на Камарата на представителите републиканецът Майк Джонсън каза след среща със Зеленски, че администрацията на Байдън трябва да предостави повече подробности за това как ще бъдат използвани парите.

"Това, което администрацията на Байдън изглежда иска, са милиарди допълнителни долари без подходящ надзор, без ясна стратегия за победа и без нито един от отговорите, които според мен се дължат на американския народ", каза Джонсън след срещата със Зеленски.

Други републиканци се съмняват дали допълнителната помощ ще помогне на Украйна да победи Русия след лятната офанзива, която не успя да доведе до ясни успехи.

"Знам, че всички искат Украйна да спечели, но не виждам това в картите", каза сенаторът републиканец Рон Джонсън.

Някои републиканци, особено тези с най-близки връзки с бившия президент Доналд Тръмп, се противопоставят на повече помощ за Украйна и питат за целите на войната и как се харчат парите на САЩ. Те казват, че всички допълнителни пари трябва да бъдат съчетани с промени в имиграционната политика - изключително разделящ въпрос в политиката на САЩ.

"Единственият човек, който е най-щастлив в момента от задънената улица в Конгреса, е Владимир Путин. Той се радва на факта, че граничната политика на Доналд Тръмп саботира военната помощ за Украйна", каза лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър.

Говорителят Джонсън каза, че няма да предприеме действия, докато Сенатът не приеме законодателство. "Умолявам ги за работата им, защото времето е спешно и искаме да направим правилното нещо", каза той пред репортери.

Наближавайки зимата, с десетки хиляди мъртви украинци, зейващ бюджетен дефицит и руски напредък на изток, Зеленски моли Вашингтон да предостави така необходимата подкрепа.

Носещ черна блуза и маслиненозелен панталон, Зеленски беше посрещнат с продължителни аплодисменти, когато влезе в среща при закрити врата с американски сенатори, а лидерите на демократите и републиканците в камарата обещаха подкрепата си, обобщи "Ройтерс".

Зеленски иска САЩ да отприщи помощта за Украйна дни преди ваканцията на Конгреса

Зеленски иска САЩ да отприщи помощта за Украйна дни преди ваканцията на Конгреса

Украйна успява да спре руските сили, но Путин продължава напред въпреки тежките загуби

Украинският президент смята, че срещата в Конгреса е преминала в "приятелска и откровена" атмосфера. "Разказах на сенаторите за текущата сигурност и енергийна ситуация в Украйна и важността на поддържането на жизненоважна американска подкрепа. Отговори на въпросите им", написа той в канала си в "Телеграм".

Републиканците контролират долната камара на Конгреса, Камарата на представителите. Те призовават да се даде повече финансиране за защита на собствените граници на САЩ, вместо за помощ за Украйна, Израел и Тайван, като по този начин блокират пакета от 160 милиарда долара, поискан от Байдън и демократите.

Зеленски от САЩ: Путин не се бори само с Украйна, а с обединена Европа

Зеленски от САЩ: Путин не се бори само с Украйна, а с обединена Европа

Във вторник той ще се срещне с американския си колега Джо Байдън

Американските сенатори не успяха да постигнат съгласие по този проект от септември, а на 7 декември той не успя да събере необходимия брой гласове за одобрение. Вашингтон предупреди, че без одобрение на допълнително финансиране средствата за подкрепа на Украйна ще свършат до края на годината. Ръководителят на кабинета на украинския президент Андрей Ермак призна, че Киев може да бъде победен без помощта на САЩ. Politico също написа, че съществуващите резерви от средства на Украйна ще стигнат само до края на декември.