Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в засегнатата от наводненията Херсонска област в четвъртък, за да оцени работата на властите за справяне с щетите, причинени от разрушаването на язовира, предава Асошиейтед Прес.

Украинският лидер написа в акаунта си в "Телеграм", че помага в оценката на усилията за евакуация на цивилните, осигуряването на питейна вода и друга подкрепа и овладяване на огромните екологични щети.

Зеленски също съобщи за перспективата за отпускане на средства за подпомагане на жителите и предприятията, повредени или унищожени от покачващите се води.

Междувременно назначеният от Кремъл кмет на Нова Каховка, окупиран от Русия град на 5 километра от срутилата се язовирна стена на ВЕЦ Каховка, съобщи по руската държавна телевизия в четвъртък, че петима от седемте местни жители, които са били обявени за изчезнали след пробива на язовира са загинали. Другите двама души са намерени и се полагат усилия за евакуацията им, добави Владимир Леонтьев.

Най-малко 4000 души са били евакуирани както от контролираната от Русия, така и от Украйна страна на река Днепър, която се превърна в част от фронтовата линия между руските и украинските сили в продължаващата повече от 15 месеца война, казаха официални лица.

Истинският мащаб на бедствието тепърва ще се разкрива в район, в който са живели повече от 60 000 души. 

Около 600 квадратни километра от района на Херсон в Южна Украйна са под вода след разрушаването на водноелектрическата централа Каховка. Това заяви областният управител на региона, цитиран от Ройтерс.

Губернаторът Александър Прокудин посочи, че 68% от наводнената територия е на окупирания от Русия ляв бряг на река Днепър. Средното ниво на водата в района на Херсон е 5,61 метра, поясни той.

Зеленски критикува ООН и Червения кръст

Зеленски критикува ООН и Червения кръст

Руски военни стрелят срещу невъоръжени украински спасители