Украинският президент Володимир Зеленски остро критикува ООН и Червения кръст за липсата на навременна реакция при разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, което предизвика хуманитарна катастрофа в региона.

В интервю за германския вестник "Билд" и във вечерното си телевизионно обръщение Зеленски заяви, че Украйна не е получила съгласуван отговор на молбата на Червения кръст да изпрати свои служители в района на бедствието.

Зеленски отново посочи, че руските сили стрелят срещу украински хуманитарни екипи, които се опитват да помагат и евакуират пострадали хора от залетите райони.

Зеленски: Руснаци стрелят по спасители в наводнени райони
Обновена

Зеленски: Руснаци стрелят по спасители в наводнени райони

Русия взриви язовира, за да попречи на контранастъплението

"Наистина бих искал да благодаря на международните организации, които незабавно подкрепиха Украйна заради взрива, извършен от Руската федерация. Експлозия, която доведе до такова екологично бедствие. Но днес не мога да благодаря на международните организации", заяви Зеленски.

По думите му в отговор на молбата да дойдат представителите на Украйна са чули "някакви разговори за мандата, за това дали трябва да го направят или не".

Във вечерното си телевизионно обръщение Зеленски заяви, че международните организации, включително Международният комитет на Червения кръст, "веднага са се включили в спасителната операция и са помогнали на хората в окупираната част на Херсонска област".

"Всеки загинал там е присъда за международната архитектура, за международните организации, които са забравили как да спасяват човешки животи. Ако сега в района на тази катастрофа няма международна организация, това означава, че тя изобщо не съществува, което означава, че е неспособна." 

Зеленски твърди, че хората вече са загинали в резултат на аварията във водноелектрическата централа "Каховка". "От окупираната страна са загинали хора, животни. От покривите на потопените къщи хората вече виждат да плуват удавени хора. И това е от тази страна, временно окупираната страна", казва Зеленски в интервю за вестник "Билд".

Той твърди, че когато украинските власти се опитват да изведат хората от окупираните райони, руските войски откриват огън.

Задействаха европейския механизъм за помощ за района на "Каховка"

Задействаха европейския механизъм за помощ за района на "Каховка"

Контейнери за вода, помпи, походни легла, генератори

Журналистът от "Билд" също така пита Зеленски дали Украйна разполага с конкретни доказателства, че именно Русия е взривила Каховския хидроенергиен язовир. В отговор Зеленски припомни, че украинските власти са предупредили още през миналата година, че централата е минирана - и може да бъде взривена, "когато усетят, че започваме да деокупираме териториите си".

"С какви доказателства можем да разполагаме? Моля, пуснете нашите хора на обекта и ние ще намерим доказателства. Тоест няма никакви обратни доказателства от никого", добави Зеленски.

Какво още каза Зеленски:

Той коментира публикации в западната преса, според които саботажът на разклоненията на газопровода "Северен поток" може да е организиран от организации, свързани с Украйна.

"Украйна не е направила нищо подобно. Никога не бих направил това", каза Зеленски. - Вярвам, че нашите военни и нашето разузнаване не са направили нищо подобно"