Украинският президент Володимир Зеленски каза в интервю за "Билд" и "Политико", че мотивът зад разрушаването на язовир Каховка, което според него е извършено от руснаците, е бил да се затрудни Украйна да извърши контраофанзива.

"Те се страхуват, че ще започнем контранастъпление в тази посока и искат да затруднят освобождаването на нашите територии", подчерта Зеленски.

Държавният глава сподели още, че преди година Украйна "каза, че имаме информация, че нещо ще се случи" и че язовирът ще бъде миниран.

Зеленски заяви, че не може да представи никакви доказателства, че Москва стои зад атаката, тъй като районът е окупиран от руски сили. "Когато сме там, ще събираме доказателства", подчерта той.

Руските сили стрелят по украински спасители, които се опитват да достигнат до онези, които са хванати в капан в засегнатите от наводненията райони на окупирания Херсон след разрушаването на язовир Нова Каховка, каза Зеленски.

"Веднага щом нашите помощници се опитат да ги спасят, по тях се стреля", каза Зеленски, имайки предвид усилията да се достигне до жителите на градове на окупирания от Русия бряг на река Днепър, който беше наводнен от наводнения, след като взривове частично унищожиха язовир във вторник. Според Киев наводненията заплашват 80 населени места от двете страни на реката, контролирани от Украйна, и от руснаците.

"Хора, животни умряха", каза Зеленски. "От покривите на наводнените къщи хората виждат тела на удавници. Можете да видите това от другата страна. Извеждането на хората от окупираната част на Херсонска област е много трудно. Когато нашите сили се опитват да ги измъкнат, те биват обстрелвани от окупаторите от разстояние".

Той добави: "Няма да можем да видим всички последствия за няколко дни, чак когато водата изтече малко." След като първоначално отрече язовирът да е бил взривен, Русия обвини Киев за бедствието. Язовирът свързва река Днепър, задържайки цели 18 кубически километра вода и беше жизненоважен източник на вода за полуостров Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г.

Украйна твърди, че Кремъл стои зад разрушаването на язовира, като част от отчаян опит да се спре очакваната контраофанзива на Киев.

"Те разбират много добре, че ще загубят тази битка", каза Зеленски пред Axel Springer, компанията майка на POLITICO. "Те протакат освобождаването на нашите територии".

Посочвайки факта, че язовирът е под контрола на руските сили от самото начало на пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г., Зеленски каза, че вината за това е Кремъл.

"Това се случва на окупирана територия", каза Зеленски и добави, че отдавна е предупреждавал западните си съюзници за вероятността руснаците да се опитат да разрушат язовира.

"Всички казаха: "Висок е рискът язовирът да бъде взривен, ако противникът усети, че ние ще нахлуем в тези територии, за да ги освободим", каза украинският президент. Руснаците "се страхуват, че ще започнем контранастъпление в тази посока и искат да затруднят освобождаването на нашите райони. Те не се замислиха да наводнят и своите окупирани територии. Не виждам други причини."

Зеленски се прицели и в международните хуманитарни организации, които според него липсват с действие, когато става дума за спасителни операции на място.

"Те не са там", каза той. Въпреки че Украйна отправи призив за помощ, "не получихме никакъв отговор. Аз съм шокиран."

Зеленски: Правим всичко, за да осигурим вода след взрива в язовир Каховка

Зеленски: Правим всичко, за да осигурим вода след взрива в язовир Каховка

Централата е била напълно разрушена и не може да бъде възстановена