Властите на всички нива правят всичко възможно, за да спасят хората и да осигурят питейна вода на тези, които я получaват от язовир Каховка.

В това увери украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното обръщение към сънародниците си, цитирано от "Укринформ".

"Правителството на всички нива прави всичко, за да спаси хората и да осигури питейна вода на тези, които са я получили от язовир Каховка. Криви Рог и цялата Днепропетровска област, градове и села в Херсонска, Николаевска и Запорожска области - колкото и да е трудно е, че трябва да помагаме на хората", каза той.

Държавният глава благодари на всички спасители, военни, представители на местните общности и всеки от регионите, които сега помагат на хората от южните райони на Украйна, наводнени от атаката.

"Благодарен съм на всички, които в момента евакуират хората от градовете и селата, наводнени от водата от язовир Каховка. Сега е много важно да се грижим един за друг и да си помагаме колкото е възможно повече", добави Зеленски.

В ранните часове на 6 юни бе взривен язовирът на Каховската водноелектрическа централа. Държавната водноелектрическа компания на Украйна заяви, че централата е била напълно разрушена и не може да бъде възстановена след детонация в машинното отделение.

Данилов за хода на войната: Каховка нищо няма да промени за Украйна

Данилов за хода на войната: Каховка нищо няма да промени за Украйна

Според него, Москва стои зад взрива

Игор Сирота, генерален директор на PJSC Ukrhydroenergo, каза, че Севернокримският канал ще остане без вода след експлозията във водноелектрическата централа в Каховка.

Припомняме, че Русия и Украйна взаимно се обвиняват за атаката. 

САЩ и ЕС виждат руска следа и осъждат Русия. 

Съветът за сигурност провежда заседание по случая.